28.05.2017 15:28

Rebound-koning FC Utrecht gaat Europa in

FC Utrecht heeft zondagmiddag op miraculeuze wijze Europees voetbal behaald ten koste van AZ Alkmaar. Het werd 3-0 na 90 minuten, dat bleef het in de verlenging, waarna de strafschoppen gewonnen werden. AZ kwam na driekwart wedstrijd met 10 man te staan door een rode kaart voor Derrick Luckassen.

3-0, dat was de uitslag van afgelopen donderdag. AZ won het eerste duel in eigen huis op overtuigende wijze. Met anderhalf been in Europa reisde de Alkmaarders af naar Utrecht. De thuisploeg dacht daar echter anders over. Al vanaf het begin was er veel felheid, commotie en agressie op het veld. Via de rebound zette aanvoerder Willem Janssen zijn ploeg al vroeg op voorsprong. Nog binnen het half uur werd het opnieuw uit de rebound 2-0 voor Utrecht. Dit keer was Sébastien Haller de gevierde man.

AZ wankelde en had niets te vertellen. De mogelijkheden voor Utrecht stapelden zich op. Na de directe rode kaart voor Derrick Luckassen lag de weg voor de thuisploeg helemaal open. Tien minuten voor tijd werd het dan ook 3-0 door opnieuw een goal uit de rebound. Gyrano Kerk scoorde van dichtbij nadat Janssen de lat raakte met een kopbal. De verlenging was dichtbij. Utrecht kreeg echter nog een strafschop. Diep in blessuretijd deed Haller echter wat hij bijna nooit doet: een penalty missen. Verlenging was zo een feit.

In de extra 30 minuten was Utrecht wederom de betere ploeg. Een inzet van Haller verdween echter op de paal. Strafschoppen moesten zodoende een beslissing brengen. Bij AZ misten Pantelis Hatzidiakos en Joris van Overeem. Waarna Nacer Barazite Utrecht naar Europees voetbal schoot.

Vorig seizoen ging het in de finale mis tegen PEC Zwolle. Nu is het echter wel gelukt voor Utrecht. Dankzij een geweldige comeback gaan de Domstedelingen weer eens Europa in. AZ wordt zesde in de Eredivisie, verliest de bekerfinale tegen Vitesse en mist Europees voetbal op één haar na in een zinderende finale tegen Utrecht.

Door: Koen Larmit