29.05.2017 11:40

Het Nederlandse voetbalseizoen 2016/2017

Het voetbalseizoen van 2016/2017 zit erop in Nederland. Een seizoen waar Feyenoord na achttien jaar weer de landstitel pakte, Vitesse de eerste clubprijs ooit won en met Europees succes voor Ajax.

Kampioen 2016/2017: Feyenoord
Vanaf de eerste speelronde stonden de Rotterdammers bovenaan. De 0-5 zege in Groningen bleek het startschot voor een sterk seizoen van de mannen van Giovanni van Bronckhorst. Ondanks wat kleine uitglijders hielden de Rotterdammers het hoofd koel. Met een hattrick schoot Dirk Kuyt zijn ploeg naar de eerste titel in achttien jaar. Ook betekent de gewonnen titel dat Feyenoord volgend seizoen Champions League speelt. De laatste keer dat de Rotterdamse club in het miljoenenbal actief was in het seizoen 2002/2003.

Voorronde Champions League: Ajax
De Amsterdammers hielden het hele seizoen de druk op Feyenoord, maar de Rotterdamse club liet de voorsprong niet meer glippen. Op één punt achterstand eindigde Ajax op een tweede plek. Het grootste succes dit seizoen behaalde Ajax in de Europa League. Sterke tegenstanders als Schalke 04 en Olympique Lyon werden verslagen. In de finale wachtte Manchester United, maar Ajax kon tegen de Engelse grootmacht niet het spel spelen wat het zo graag wilt. Door de 2-0 nederlaag bleef de Amsterdamse club met lege handen achter dit seizoen. Op vrijdag 14 juli volgt de loting voor de voorronde van de Champions League en de twee wedstrijden worden gespeeld op 25 of 26 juli en 1 of 2 augustus. Ajax zit dankzij de goede prestaties van dit jaar bij de geplaatste ploegen.

Bekerwinnaar: Vitesse
De Arnhemse voetbalclub gaf dit jubileumjaar een extra tintje door de eerste clubprijs ooit te winnen. Vitesse moest er 125 jaar op wachten, maar eindelijk was daar een hoofdprijs. De Arnhemse club klopte in de finale AZ met 2-0 dankzij twee doelpunten van spits Ricky van Wolfswinkel. Door de bekerwinst zal Vitesse volgend seizoen direct beginnen in de groepsfase van de Europa League. 

Voorronde Europa League: PSV en FC Utrecht
De kampioen van 2015/2016 kende een teleurstellend seizoen. De Eindhovenaren konden zich niet serieus mengen in de titelstrijd en ook in Europa en in de beker was PSV snel uitgeschakeld. Uiteindelijk werden de mannen van Phillip Cocu derde in de Eredivisie. Dat betekent dat het seizoen voor PSV vroeg begint met de voorronde van de Europa League. Op 27 juli staat de derde voorronde van de EL op het programma. Op 14 juli hoort de club uit Eindhoven, die de geplaatste status heeft, wie de tegenstander wordt.

Ook FC Utrecht wist een ticket voor de voorronde in de wacht te slepen. De Domstedelingen werden vierde in de Eredivisie en via de play-offs, dankzij een wonderbaarlijke comeback tegen AZ, pakte Utrecht de felbegeerde ticket voor de voorronde van de EL. Dat betekent dat de club uit Utrecht al op 13 juli, in de tweede voorronde, zal strijden voor een plek in de groepsfase.

Degradatie: Go Ahead Eagles en NEC
Het lukte Go Ahead Eagles niet om zich te handhaven in de Eredivisie. Ondanks een trainerswissel eindigde de ploeg uit Deventer op de laatste plaats. Na één jaar Eredivisievoetbal moet Go Ahead alweer een stap terug doen.

Dat het voor Eredivisieclubs een lastige opgave is om de play-offs om degradatie door te komen bleek ook dit jaar. Roda JC lukte het ternauwernood, maar NEC werd wel veroordeeld tot degradatie. De Nijmegenaren moesten over twee duels de meerdere erkennen in NAC Breda.

Promotie: VVV Venlo en NAC Breda
VVV Venlo pakte het kampioenschap van de Jupiler League. De ploeg van Maurice Steijn was de sterkste in de Eerste Divisie. De laatste keer dat VVV Venlo op het hoogste niveau in Nederland uitkwam was vier jaar geleden. Destijds eindigden de Venlonaren op de zeventiende plaats, maar ging het alsnog mis in de play-offs.

Na twee jaar afwezigheid is NAC Breda weer terug in de Eredivisie. De mannen van Stijn Vreven waren in de play-offs te sterk voor NEC. Dankzij een 1-0 en 1-4 zege op de Nijmegenaren promoveerde de club uit Noord-Brabant naar de Eredivisie.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner