29.05.2017 15:16

Bundesliga-sensatie is koning van de assist

Lionel Messi (37), Edison Cavani (35) en Bas Dost (34) zijn de absolute topscorers geworden van de Europese velden. Maar wie bereidde de meeste doelpunten voor? Die eer gaat naar een promovendus.

5. Gylfi Sigurðsson (Swansea City), Edin Džeko (AS Roma), José Callejón (SSC Napoli), Mohamed Salah (AS Roma) en Luis Suárez (FC Barcelona) - 13 assists
De 5e plaats wordt door flink wat spelers gedeeld. Sigurðsson vocht met Swansea tegen degradatie en wist dat ook te voorkomen. De aanvoerder van de club uit Wales gaf niet de meeste assists van de Premier League, maar bij laagvlieger Swansea had hij wel een relatief groter aandeel in de doelpuntenproductie.
De koppositie van de meeste assists van de Italiaanse Serie A wordt door meerdere spelers gedeeld. Džeko, Callejón en Salah gaven allen 13 assists. Voor de 31-jarige Džeko is die prestatie des te knapper, aangezien hij ook topscorer werd van de competitie (29 goals). De spits is daardoor de absolute MVP van Italië geworden.
In de Spaanse Primera División bereidde Luis Suárez de meeste doelpunten voor. De Uruguayaanse aanvaller bleef Toni Kroos (12) en Neymar (10) voor in het klassement. Suárez was niet alleen met zijn doelpunten van grote waarde voor Barça, hij maakte ook nog 29 doelpunten. Alleen Lionel Messi scoorde vaker in Spanje.

4. Morgan Sanson (Montpellier HSC en Olympique Marseille) - 14 assists
Ondanks dat Sanson geen speler was van de absolute topploegen in Frankrijk, gaf de Fransman wel de meeste assists van de Ligue 1. De aanvallende middenvelder was voor de winterstop actief bij Montpellier (15e geëindigd) en verkaste vervolgens naar Marseille (5e). Toch wist de 23-jarige Sanson zijn creativiteit te tonen en bereidde hij de meeste doelpunten voor van heel Frankrijk.

3. Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) - 15 assists
De topscorer van de Premier League komt van Tottenham Hotspur - Harry Kane - maar dat was niet gelukt zonder de inbreng van Eriksen. De 25-jarige spelmaker gaf 15 assists en kende een ongekend sterk seizoen in Engeland. Het is niet voor niets dat trainer Mauricio Pochettino een rotsvast vertrouwen had in Eriksen: geen enkele speler kwam meer minuten in actie voor The Spurs dan hij.

2. Kevin de Bruyne (Manchester City) - 18 assists
De meeste assists van de Premier League kwamen van de voet van De Bruyne. De Belg werd door Manchester City-trainer Pep Guardiola tot spelmaker gepromoveerd en dat vertrouwen heeft hij niet beschaamd. Guardiola zei over de 25-jarige middenvelder: "Elke beslissing die hij neemt, is de juiste." De Bruyne kwam 36 wedstrijden in de Premier League in actie voor The Citizens, waarin hij met 18 assists vaak zijn stempel wist te drukken.

1. Emil Forsberg - RB Leipzig - 21 assists
De absolute revelatie van het afgelopen seizoen was RB Leipzig. De club promoveerde een jaar eerder naar de Bundesliga en eindigde meteen als tweede op de ranglijst, achter Bayern München. Eén van de drijvende krachten achter het succes is Forsberg, die als linksbuiten vriend en vijand verraste met zijn ongekende aantal assists. Sinds de winter van 2015 is hij onderdeel van het project van Salzburg, hij maakte promotie mee en de 25-jarige Zweed gaf vervolgens de meeste assists van alle spelers op de Europese velden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner