03.06.2017 22:40

Real Madrid en Ronaldo schrijven historie

In Europa staat geen maat op Real Madrid en Cristiano Ronaldo. In Cardiff legde het zaterdagavond voor de twaalfde keer beslag op de Champions League. Dat deed het door in de finale Juventus met 1-4 te verslaan.

In een spectaculaire eerste helft schreef Cristiano Ronaldo voor de zoveelste keer in zijn loopbaan geschiedenis. De Portugees ging een combinatie aan met Dani Carvajal en schoof van daaruit het openingsdoelpunt op het scorebord. Hij bracht daarmee Real Madrid in euforie, maar noteerde ook een nieuw record voor in de geschiedenisboeken. Ronaldo is de eerste speler die in 3 verschillende Champions League-finales weet te scoren.

Een andere mijlpaal was het gegeven dat het voor Real Madrid de 500e doelpunt in de Champions League was. Nog geen andere club bereikte dat aantal. Gianluigi Buffon en zijn manschappen lieten zich daardoor niet van de wijs brengen. In de jacht op zijn eerste winst in een CL-finale zag Buffon dat aanvaller Mario Mandzukic orde op zaken stelde. Met een omhaal gaf hij Keylor Navas het nakijken vanaf vijftien meter. Een doelpunt die voor altijd herinnerd zal worden.

De ontlading bij Buffon was vanzelfsprekend groot na de treffer van Mandzukic. De Italiaanse keeper doet sinds 1997 mee aan het miljardenbal, maar de cup met grote oren had hij nog niet in zijn handen. Het was dan ook een aardige klap toen in de tweede helft een schot van Casemiro via de kuiten van Sami Khedira in het doel viel. Na negen clean sheets in de CL was het de tweede tegentreffer voor Buffon en Juventus.

Ronaldo blijft maar scoren
Vlak na de 1-2 diende Ronaldo de genadeklap toe. Door bij de eerste paal binnen te prikken, scoorde hij zijn 105e doelpunt in de Champions League. Luka Modrić onderschepte een bal op het middenveld en gaf de bal panklaar voor vanaf de rechterkant. Het was voor Ronaldo zijn twaalfde van dit seizoen, waardoor hij Lionel Messi passeerde en voor de vijfde keer op rij alleen bovenaan de topscorerslijst van het miljardenbal prijkt. Een unicum. Zo kwam het seizoen voor Ronaldo deze jaargang langzaam op gang, maar piekte hij op het juiste moment.

Historieschrijvers uit Madrid
Uiteindelijk prikte Marco Asensio in blessuretijd de 1-4 binnen. Niet alleen Ronaldo, maar de gehele selectie van Real Madrid schreef met de 1-4 overwinning geschiedenis in Cardiff. Het is voor het eerst dat een club tweemaal achter elkaar beslag legt op de Champions League. Dat deed het beide keren onder leiding van hoofdtrainer Zinédine Zidane, die de tweede Fransman is die twee finales coacht tijdens het prestigieuze toernooi.

De onderlinge verhoudingen spreken na zaterdagavond in het voordeel van Real Madrid. Beide teams hadden acht keer van elkaar gewonnen voor deze ontmoeting. Dat zal echter niet de grootste pijn zijn. Het is mogelijk de laatste keer geweest dat doelman Gianluigi Buffon kans maakte op het winnen van de CL-finale. Maar de doelman kennende zal hij niet snel opgeven.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner