08.06.2017 15:30

Sampaoli richt zijn tactiek volledig op Messi

De nieuwe bondscoach van Argentinië, Jorge Sampaoli, moet met de nationale ploeg kwalificatie voor het WK2018 zien af te dwingen. Zijn tactiek daarvoor is duidelijk: alle ballen op Lionel Messi.

De verliezend finalist van het WK2014 ontsloeg bondscoach Edgardo Bauza, omdat de kwalificatie alles behalve naar wens gaat. Na veertien wedstrijden staat het land vijfde op de ranglijst. Bij deze eindklassering moet Argentinië play-offs spelen om toch nog plaatsing voor het WK af te dwingen. De eerste vier ploegen plaatsen zich direct voor het eindtoernooi. Aan Sampaoli de taak om de ploeg omhoog te helpen op de ranglijst. Daarvoor heeft hij nog vier wedstrijden.

Voor de resterende wedstrijden heeft Sampaoli een simpele tactiek bedacht. "We willen als een collectief spelen voor Messi, om het maximale uit zijn kwaliteiten te halen. Dat is nu het verschil tussen de Messi van Barcelona en de Messi van Argentinië." Bij Barcelona is Messi de absolute superster en pakte hij prijs na prijs, maar de potentie van Messi komt er bij de Argentijnse ploeg nog niet helemaal uit. Sampaoli heeft een punt dat de Messi bij Barcelona een andere Messi is dan bij de nationale ploeg.

  • Argentinië: 117 wedstrijden - 58 doelpunten. 0,49 per wedstrijd
  • FC Barcelona: 583 wedstrijden - 507 doelpunten. 0,87 per wedstrijd

Toch maakt Messi het verschil
Dat Argentinië er niet goed voorstaat in de kwalificatie, is Messi echter niet aan te rekenen. Alle ogen zijn op hem gericht als hij speelt en de fans verwachten dat hij het verschil maakt, maar dan moet Messi wel op het veld staan. Van de 14 wedstrijden die Argentinië tot dusverre speelde, kwam Messi maar 6 keer in actie. Als de aanvaller wel speelde, pakte Argentinië beduidend meer punten dan zonder haar aanvoerder.

  • Argentinië met Messi: 2,6 punten per wedstrijd
  • Argentinië zonder Messi: 0,9 punt per wedstrijd

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner