09.06.2017 16:51

Statistische blik op sterke concurrent Zweden

Kwalificatie voor het WK gaat een loodzware opgave worden voor het Nederlands elftal. Niet alleen moeten de eigen wedstrijden worden gewonnen, ook Zweden moet in de gaten worden gehouden. Die ploeg staat 3 punten voor in groep A. Een analyse aan de hand van statistieken.

Zweden doet wat het moet doen
Oranje schoot zichzelf flink in de voet gedurende deze WK-kwalificatie. Van de 5 wedstrijden werden er 2 gewonnen, 2 verloren en 1 gelijkgespeeld. De nederlaag tegen Frankrijk kon worden ingecalculeerd, maar verliezen van Bulgarije kan niet worden geoorloofd. Zeker gezien concurrent Zweden wel deed wat het moest doen. In Frankrijk werd logischerwijs verloren, maar Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland werden verslagen. Na de remise tegen Nederland bedraagt de voorsprong dus 3 punten op Oranje.

Flink op schot
Het doelsaldo van Zweden is identiek aan dat van de ongeslagen Fransen (10-3).  Zowel in de voorhoede als in de defensie heeft de ploeg van bondscoach Janne Andersson de zaakjes goed op orde. In de 5 kwalificatiewedstrijden die er zijn gespeeld, scoorden de Zweden elke wedstrijd. Daarnaast hield het in 3 duels een clean sheet. Een vergelijking met Oranje:

  • Zweden: 5 van de 5 gescoord, 3 van de 5 clean sheet
  • Nederland: 3 van de 5 gescoord, 0 van de 5 clean sheet

Sterk in eigen huis
Vrijdagavond komt Frankrijk op bezoek in Zweden. In Amsterdam wist de ploeg van Didier Deschamps te winnen (0-1), maar dat ze dat ook doen in Stockholm is geen uitgemaakte zaak. De Zweden presteren in eigen land namelijk ijzersterk. De laatste 7 thuiswedstrijden werden allemaal niet verloren. De laatste nederlaag dateert van 8 september 2015, toen Oostenrijk in de EK-kwalificatie te sterk was. Ondanks die nederlaag wist Zweden het eindtoernooi in Frankrijk wel te bereiken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner