10.06.2017 22:04

Hoe kan Oranje nog een WK-ticket afdwingen?

Dat WK-kwalificatie een lastige opgave ging worden voor bondscoach Dick Advocaat was al duidelijk, maar na vrijdagavond wordt het mogelijk nóg lastiger. De achterstand op Zweden en Frankrijk bedraagt 3 punten.

Het Nederlands elftal staat derde in groep A. De nummer 1 plaatst zich direct voor het WK in Rusland, de nummer 2 moet via de play-offs kwalificatie zien af te dwingen. Frankrijk leek af te stevenen op de eerste plaats, terwijl Zweden en Nederland zouden strijden om plaats 2. Door de verrassende overwinning van de Zweden op de Fransen, zijn de kaarten anders geschud.

Er zijn nog 4 wedstrijden te spelen voordat de kwalificatie voorbij is. In die wedstrijden moet Oranje minstens 3 punten zien in te lopen op Zweden en/of Frankrijk om kans te houden op WK-deelname. Voor het Nederlands elftal staan de volgende 4 wedstrijden nog op het programma:

  1. Frankrijk - Nederland (31 augustus 2017)
  2. Nederland - Bulgarije (3 september 2017)
  3. Wit-Rusland - Nederland (7 oktober 2017)
  4. Nederland - Zweden (10 oktober 2017)

Wanneer Nederland alle wedstrijden wint, en het liefst met ruime cijfers, dan plaatst het zich direct voor het WK. Dat is het voordeel aan de zege van Zweden op Frankrijk: Oranje heeft de eerste plaats in eigen hand. Maar het is aannemelijk dat Nederland niet met een zege op zak Parijs verlaat. In dat geval wordt het afhankelijk van puntenverlies van Zweden.

Ook Zweden speelt nog 4 wedstrijden en als Nederland verliest van Frankrijk, moeten zij nog ergens 3 punten gaan verspelen. Wanneer Zweden uit bij Bulgarije, uit bij Wit-Rusland of thuis tegen Luxemburg dan verliest, komt alles aan op de laatste wedstrijd. Nederland ontvangt Zweden en de winnaar van dat duel zal zich plaatsen voor de play-offs voor het WK.

Kort samengevat:

  • Als Nederland alle wedstrijden wint: geplaatst voor het WK
  • Als Nederland ergens punten verspeelt, bijvoorbeeld tegen Frankrijk: hopen op puntverlies Zweden en de laatste onderlinge wedstrijd winnen. Dan plaatst Nederland zich voor de play-offs.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner