14.06.2017 18:11

Twee stappen terug om stap vooruit te maken

In de afgelopen dagen kwamen de transfers van Héctor Moreno (AS Roma) en Eljero Elia (Medipol Başakşehir F.K) tot stand. Ook Ricky van Wolfswinkel maakt de stap naar een grotere club met FC Basel. Drie spelers die voorheen voetbalden in een Europese topcompetitie. Bewust deden zij een stap terug naar de Eredivisie. Een goede keuze, blijkt nu.

Moreno >> AS Roma
Als speler van AZ maakte hij indruk, waardoor de Mexicaan de interesse wekte van Europese clubs. Uiteindelijk viel de keuze op Espanyol in de Primera División. Daar bleef de centrale verdediger vier seizoenen en speelde hij 118 duels. Hoewel hij dolgraag Champions League wilde spelen, bleef interesse van een grote club uit. Daarom besloot hij terug te keren naar de Eredivisie, waar hij bij PSV uitgroeide tot een leider. Dat bleef niet onopgemerkt in Europa. Enigszins verrassend maakte AS Roma begin deze week bekend dat het de mandekker contracteerde.

  • Stond elk duel bij PSV in de basis
  • 61 Eredivisie-duels in 2 jaar
  • Bereikte 1/8-finale Champions League
  • 2016/2017 was zijn productiefste seizoen ooit (7 goals)

Elia >> Medipol Başakşehir F.K
Hamburger SV pikte de vleugelaanvaller op na een fraai seizoen bij FC Twente. In Duitsland excelleerde Elia, waarna Juventus hem inlijfde. Zijn avontuur in Italië werd geen heel groot succes, en dus verkaste hij naar Werder Bremen. Zijn eerste twee seizoenen waren redelijk succesvol, maar in zijn derde jaar stagneerde het. Koeman bood hem bij Southampton FC een uitweg. De Engelse club lichtte de optie in het contract echter niet ondanks 16 duels in een half jaar Premier League, waardoor Elia besloot terug te keren naar Feyenoord. En met succes. De technicus groeide uit tot publiekslieveling en pakte twee prachtige prijzen met de Rotterdamse club. Hoewel Medipol Başakşehir F.K geen heel aansprekende naam is, is het sportief en financieel gezien een goede stap omhoog. 

Van Wolfswinkel >> FC Basel
Via Vitesse en FC Utrecht belandde Van Wolfswinkel voor een buitenlands avontuur in Portugal bij Sporting CP. Achtereenvolgens speelde hij daarna voor Norwich City, AS Saint-Étienne en Real Betis. Ook in Engeland, Frankrijk en Spanje kon de goaltjesdief geen potten breken, waardoor hij besloot terug te keren naar de plek waar het voor hem allemaal begon: Arnhem. Een risicovolle stap, maar een switch die fenomenaal uitpakte. Met Vitesse wist hij namelijk de eerste prijs uit de clubgeschiedenis binnen te slepen, door afgelopen seizoen AZ in de finale van de KNVB beker met 0-2 te verslaan. Beide treffers kwamen van de hand van Van Wolfswinkel. Nu wacht de spits een mooi avontuur in de Champions League met FC Basel.

  • Tweede topscorer van Eredivisie
  • Winnaar KNVB beker
  • Matchwinner in de finale KNVB beker
  • Betrokken bij 29 goals in 37 duels

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner