20.06.2017 07:00

Overzicht: belangrijke data Nederlandse clubs

Pas op 5 augustus begint het officiële voetbalseizoen in Nederland, maar daarvoor moeten de Nederlandse clubs de agenda al in de gaten houden. Lotingen, voorrondes en andere belangrijke data, Voetbal.com zet het op een rijtje.

Begin augustus spelen Feyenoord en Vitesse in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar daarvoor hebben Nederlandse clubs die uitkomen in de voorrondes van Europese competities al wat wedstrijden achter de kiezen. Ajax, de nummer twee van het afgelopen seizoen, komt uit in de voorrondes van de Champions League, terwijl PSV (nummer drie) en FC Utrecht (winnaar play-offs) moeten strijden voor een plek in de groepsfase van de Europa League.

FC Utrecht
De Domstedelingen komen als eerste Nederlandse club officieel in actie. FC Utrecht staat door de winst in de play-offs in de tweede voorronde van de Europa League, wat betekent dat de nummer vier van het afgelopen Eredivisie-seizoen er op 13 juli al moet staan in een tweeluik tegen een nog onbekende tegenstander. Op 19 juni wordt de loting voor de eerste en tweede voorronde van de Europa League verricht, waarna FC Utrecht weet wie het treft in de knock-outfase. De returnwedstrijd wordt op 20 juli afgewerkt.

PSV
Na een seizoen waarin het niet opgewassen was tegen kampioen Feyenoord en runner-up Ajax, is PSV veroordeeld tot het spelen voor een plek in de Europa League. Als nummer drie stromen de Eindhovenaren een ronde later in dan FC Utrecht, wat betekent dat PSV pas op 14 juli weet wie het treft in de voorrondes. De twee wedstrijden worden vervolgens afgewerkt op 27 juli en 3 augustus. 

Vitesse
Als bekerwinnaar hoeft Vitesse zich niet te bemoeien met voorrondes. De formatie uit Arnhem is zeker van de groepsfase van de Europa League en hoeft daardoor alleen maar uit te kijken naar 25 augustus. Op die dag wordt er in Monaco geloot voor de groepsfase. De groepswedstrijden van Vitesse zijn als volgt verdeeld: 14 september, 28 september, 19 oktober, 2 november, 23 november en 7 december.

Vitesse moet echter ook eerder aan de bak als bekerwinnaar. Door de zege op AZ in de finale staan de Arnhemmers automatisch in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het duel met kampioen Feyenoord staat 5 augustus in de agenda en wordt afgewerkt in De Kuip.

Ajax
De Amsterdammers hadden de voorronde van de Champions League kunnen ontlopen door afgelopen seizoen de Europa League te winnen, maar in de finale werd verloren van Manchester United. Hierdoor volgt een zware seizoenstart voor de formatie van trainer Marcel Keizer, die zaterdag officieel werd aangesteld. Op 14 juli wordt Ajax gekoppeld aan een tegenstander in de derde voorronde, de duels staan 25-26 juli en 1-2 augustus op de agenda. 

Feyenoord
Kampioen worden brengt allerlei luxes met zich mee. Feyenoord, dat afgelopen seizoen de eerste titel sinds 1999 pakte, is al zeker van de groepsfase in de Champions League. Op 24 augustus krijgt de Stadionclub te horen wie het treft in de eerste groepsfasestrijd sinds het seizoen 2002/2003. Het definitieve speelschema van Feyenoord in het miljardenbal volgt dan snel, aangezien er op dinsdag én woensdag gespeeld wordt. De speeldata zijn: 12-13 september, 26-27 september, 17-18 oktober, 31 oktober-1 november, 21-22 november, 5-6 december.

Ook voor Feyenoord geldt natuurlijk dat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op 5 augustus wordt afgewerkt.

Eredivisie
Naast al het Europese voetbal is er natuurlijk ook nog de vaderlandse competitie. De eerste speelronde in Nederland gaat van start op vrijdag 11 augustus. ADO Den Haag en FC Utrecht bijten het spits af, waarna de resterende ploegen op 12 en 13 augustus spelen.

Op een rijtje:

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner