20.06.2017 15:39

Een jaar vol rumoerigheid rond Van Breukelen

Precies een jaar nadat Hans van Breukelen werd aangesteld door de KNVB als technisch directeur, heeft hijzelf besloten om weg te gaan. Tijdens zijn periode was hij continu hoofdrolspeler in een aaneenschakeling van conflicten, welke hieronder zijn opgesomd. 

Juni 2016 >> Van Breukelen wordt aangesteld
De KNVB meldt dat Van Breukelen technisch directeur wordt. Daar gaat hij zich naar eigen zeggen vooral bezig houden met het "verder optimaliseren van een topsportklimaat".

Augustus 2016 >> Advocaat verlaat Oranje
Dick Advocaat is nog maar een paar maanden actief als assistent van Danny Blind, als hij alweer vertrekt. De oefenmeester kan zich niet vinden in zijn huidige functie en verkast als hoofdtrainer naar het Turkse Fenerbahçe.

Augustus 2016 >> Ruzie met Gullit
Van Breukelen moet op zoek naar een vervanger van Advocaat en komt uit bij Ruud Gullit. Vak voordat het definitief wordt, gaat de deal niet door. Volgens Van Breukelen omdat Gullit te veel eisen stelde, iets wat Gullit ontkracht: "Wat van Breukelen zegt is pertinent niet waar." 

Augustus 2016 >> Vertrek Van Basten
De maand is nog niet voorbij of ook Marco van Basten maakt bekend dat hij de staf van Oranje verlaat. De oud-aanvaller kan bij de FIFA aan de slag en laat bondscoach Danny Blind alleen achter. Van Breukelen was op de hoogte van het vertrek van Van Basten, maar vergat dit te zeggen tegen Gullit.

Maart 2017 >> Ontslag Blind
Door tegenvallende resultaten wordt Danny Blind ontslagen. Echter, Van Breukelen is nergens te bekennen als de KNVB dit nieuws naar buiten brengt. Commercieel directeur Jean Paul Decossaux moet het vuile werk opknappen ten overstaande van de kritische pers.

April 2017 >> Geen Ten Cate, maar Advocaat
Van Breukelen wil Henk ten Cate dolgraag als opvolger van Blind. Ondanks een mondelinge toezegging valt Van Breukelen toch terug op Advocaat, die bovendien Gullit (waar hij een paar maanden eerder mee overhoop lag) aanstelt als de assistent van Advocaat.

Mei 2017 >> Bizarre persconferentie
Bij de presentatie van Gullit en Advocaat, waar beide heren niet aanwezig zijn, krijgt Van Breukelen er hard van langs van de pers. De technisch directeur begint zijn verhaal "dat alle journalisten op één kussen slapen". Dat valt niet goed bij de aanwezige pers, die zover gaan dat ze hem zelfs persoonlijk beledigen. Ook meldt de pers, onder aanvoering van Wilfred Genee, dat Van Breukelen niet geschikt is als technisch directeur van de KNVB.

Juni 2017 >> Van Breukelen stapt op
Na een jaar vindt Van Breukelen het genoeg en levert zijn contract in. Ondanks alle tumult kijkt hij tevreden terug op zijn periode bij de KNVB. "Omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren. Maar ik blijf zelfkritisch. Het is mij onvoldoende gelukt om mijn - en onze - ambities waar te maken. Daaruit trek ik mijn conclusies."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner