28.06.2017 22:42

Chili boekt zeldzame zege op de EK-winnaar

Een zinderend voetbalgevecht tussen Portugal en Chili werd tijdens de halve finale van de Confederations Cup vanaf de stip beslist. Na 120 minuten voetballen bleef het 0-0, maar doelman Claudio Bravo pakte alles in de strafschoppenreeks. De Chilenen boekten als winnaar van de Copa América een zeldzame zege op de winnaar van het EK.

De Europees kampioen en de Zuid-Amerikaanse kampioen kwamen elkaar 6 keer eerder tegen op de Confederations Cup. De Europeanen hebben de balans van die ontmoetingen in hun voordeel staan: 4 keer won de winnaar van het EK, 2 keer de winnaar van de Copa América. Beide zeges werden geboekt door de Brazilianen, maar Chili treedt in de voetsporen van de Seleção. Een voetbalgevecht eindigde met een hoofdrol voor Bravo, waardoor de EK-winnaar werd verslagen.

De wedstrijd begon zeer spectaculair. Alle ogen waren gericht op de nummers 7 van beide ploegen, Alexis Sánchez en Cristiano Ronaldo. De vedettes lieten zich gelden in de openingsfase. Een prachtige steekpass van Sánchez op Eduardo Vargas eindigde op doelman Rui Patrício, waarna Ronaldo aan de andere kant ook een fraaie voorzet in huis had. André Silva schoot van dichtbij op Claudio Bravo, die met een katachtige redding het openingsdoelpunt voorkwam. De toon was gezet.

Portugal en Chili maakten er een intens voetbalgevecht van, maar met een gebrek aan kansen. De wedstrijd werd op het scherpst van de snede gespeeld, met een speciale rol voor Arturo Vidal. De middenvelder van Bayern München probeerde de Chilenen bij de hand te nemen. Hij vloog er elk duel bovenop en zette de toon voor de hoge intensiteit van de wedstrijd.

Het hoogtepunt van de tweede helft kwam van de voet van Vargas. Met een waanzinnige omhaal nam hij het doel van Patrício onder vuur, maar die had een uitstekend antwoord op de knal. Ook Ronaldo en Vidal probeerden nog met ziedend harde schoten de wedstrijd open te breken, maar de verlenging was onvermijdelijk.

Voor Portugal was de verlenging niet ongunstig. Op het EK kroonde die ploeg zich tot koning van de verlenging. In 3 van de 4 wedstrijden die het speelde in de knock-outfase, had het extra tijd nodig. De verlenging leek hard op weg naar strafschoppen, tot 2 minuten voor tijd de wedstrijd een ongekende ontknoping kende. Vidal vuurde op de binnenkant van de paal, waarna Rodríguez de rebound op de binnenkant van de lat schoot. Een ongekende ontsnapping voor Portugal, waarna het zich verzekerde van strafschoppen.

Het voetbalgevecht moest vanaf de penaltystip worden beslist. Invallers Ricardo Quaresma, João Moutinho en Nani zagen hun inzet gekeerd worden door Bravo. De doelman van Manchester City pakte alles, waardoor na 3 strafschoppen het al was gedaan. Chili stoot door naar de finale van de Confederations Cup.