04.08.2017 14:00

Kan FC Utrecht de negatieve reeks doorbreken?

Sinds de invoering in de Eredivisie van de play-offs (2008/2009) was de winnaar van de play-offs voor Europees voetbal weinig succesvol in het daaropvolgende Europa League-seizoen. Slechts eenmaal werd het hoofdtoernooi bereikt. 

Loting vs. Zenit
FC Utrecht is hard op weg om de negatieve reeks aan voortijdige uitschakelingen te doorbreken, nadat het op knappe wijze Lech Poznan en eerder Valletta FC uitschakelde. Dan moet het wel afrekenen met Zenit St. Petersburg in de laatste voorronde voor het hoofdtoernooi. Een ontzettend lastige klus. De laatste ploeg die de groepsfase wist te bereiken, was FC Utrecht zelf. Voetbal.com maakte de balans op van de afgelopen jaren, hoe de winnaar van de play-off presteerde in de Europa League.

2016: Heracles Almelo
Twee seizoenen geleden evenaarde Heracles het clubrecord door op plaats zes te eindigen, net zoals in het seizoen 2009/2010. De Almeloërs waren gebrand om het toetje van de play-offs uit te pakken. Heracles mochten namelijk debuteren in Europa, maar een groot succes werd dat niet. De ploeg speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen FC Arouca en in Portugal kwam het niet verder dan 0-0.
Resultaat: onvoldoende

2015: Vitesse
Eind 2014/2015 dwong Vitesse kwalificatie af voor de Europa League. Daarin trof het in de derde voorronde het Southampton van Ronald Koeman. Een lastige opgave, maar ook Hollywood aan de Rijn scoorde een onvoldoende door met 3-0 en 0-2 te verliezen.
Resultaat: onvoldoende

2014: FC Groningen
FC Groningen mag zich opmaken voor een seizoen Europees voetbal, maar net als Heracles en Vitesse gaat het meteen fout. De club stroomt in tijdens de tweede ronde van de voorrondes en is direct een illusie armer. Het nietige Aberdeen houdt Groningen in Schotland op 0-0 en klaart de klus in Nederland: 1-2.
Resultaat: onvoldoende

2013: FC Utrecht
Als winnaar van de play-offs mocht FC Utrecht zich opmaken voor een Europees avontuur. Toch draaide ook dat uit op een deceptie, mogelijk nog groter dan de hierboven genoemde resultaten van Heracles, Vitesse en Groningen. Het nietige FC Differdange 03 uit Luxemburg zegevierde namelijk over twee duels met 2-1 en 3-3.
Resultaat: onvoldoende 

2012: Vitesse
Vitesse is de laatste ploeg die niet direct tijdens de eerste tweeluik onderuit ging. Lokomotiv Plovdiv werd namelijk aan de kant gezet, maar de rijke Russen van Anzhi Makhachkala waren vervolgens een maatje te groot. Uit werd het 2-0 voor Anzhi en in Arnhem won die ploeg met dezelfde cijfers: 0-2. Desondanks was de missie, het bereiken van de poulefase, niet geslaagd.
Resultaat: onvoldoende 

2011: ADO Den Haag
Na een heuse penaltythriller plaatste en ADO Den Haag zich voor de Europa League. Daarin ging het aanvankelijk goed doordat het Litouwse FK Tauras Tauragė werd verslagen. Echter, door de 3-0 nederlaag in Cyprus tegen Omonia Nikosia in de heenwedstrijd en de 1-0 winst in de return, plaatste ADO zich niet voor de groepsfase.
Resultaat: onvoldoende 

2010: FC Utrecht
Het laatste spetterende seizoen van de winnaar van de play-offs gaat alweer terug naar 2010. Tijdens de voorrondes van de Europa League versloeg FC Utrecht achtereenvolgens KF Tiranë, FC Luzern en het sterker geachte Celtic FC. De ploeg van Ton du Chatinier kende daarna pech met de loting, toen bleek dat SSC Napoli, Liverpool FC en Steaua Boekarest uit de kokers rolden. Echter, de Domstedelingen speelden een fantastisch toernooi door alle thuiswedstrijden ongeslagen te blijven: Liverpool (0-0), Napoli (3-3), Steaua Boekarest (1-1). Met vijf punten werd het wel laatste in de poule, maar prachtige geschiedenis werd geschreven.
Resultaat: voldoende 

2009: NAC Breda
De promovendus uit de Jupiler League speelde in 2009 nog Europees voetbal. Dat ging de ploeg uit Breda goed af, want Gandzasar FC en Polonia Warszawa werden verslagen. Dat Villarreal CF vervolgens met 1-3 en 6-1 veel te sterk bleek, mag geen schande heten. Toch was het doel, kwalificatie voor het hoofdtoernooi, niet geslaagd.
Resultaat: onvoldoende 

De balans: zware onvoldoende
Voldoende: |
Onvoldoende: ||||| ||

Play-offs 
De invoering van de play-offs gaat alweer terug naar 2005/2006. De KNVB wilde de strijd om de belangrijke Europese tickets spannender maken en dus verzon het een systeem waarin de nummers twee tot en met dertien de prijzen moesten verdelen. Toen de UEFA echter de opzet voor de Europese toernooien aanpaste en er een herverdeling kwam qua startbewijzen, gooide de KNVB de play-offs in 2008/2009 weer overhoop. Dat is de structuur zoals die vandaag de dag wordt gespeeld.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner