14.07.2017 10:00

De vijf laatste Europese campagnes van Utrecht

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Donderdag begon FC Utrecht aan de voorronde van de Europa League. Daarom een terugblik naar de vijf laatste seizoenen van de Utrechters in Europa.

1: 2013/2014 > > Europa League
FC Utrecht leek klaar voor een zwaar Europees seizoen. De Domstedelingen knalden echter met de kop tegen de lamp. In de tweede voorronde van de Europa League werd het uitgeschakeld door het nietige FC Differdange 03. In Luxemburg werd met 2-1 verloren, terwijl in eigen huis een 3-1 voorsprong werd weggegeven in een 3-3 gelijkspel. 

2: 2010/2011 > > Europa League
FC Utrecht moest drie rondes zien te overleven om in de groepsfase te komen van de Europa League. Dat lukte de ploeg van Ton du Chatinier, door achtereenvolgens KF Tiranë, FC Luzern en Celtic FC te verslaan. Vervolgens kwam de ploeg een loodzware poule met SSC Napoli, Liverpool FC en Steaua Boekarest. Op wonderbaarlijke wijze wist FC Utrecht in eigen huis ongeslagen te blijven:

  • vs. Liverpool FC 0-0
  • vs. Steaua Boekarest 1-1
  • vs. SSC Napoli 3-3

In de uitwedstrijden speelde FC Utrecht eveneens tweemaal gelijk, maar de vijf punten waren niet voldoende om te overwinteren. Du Chatinier werd met zijn ploeg uiteindelijk laatste in Groep K met slechts één nederlaag.  

3: 2007/2008 > > Intertoto Cup
Dit toernooi bood clubs een kans voor clubs om zich alsnog te plaatsen voor de UEFA Cup als dit niet lukte via de nationale competitie. FC Utrecht kreeg die kans in 2007, maar greep de mogelijkheid niet aan. In Zweden werd nog met 0-0 gelijkgespeeld tegen Hammarby IF. Een gelijkspel (1-1) werd het ook in Nederland, maar door het uitdoelpunt ging Hammarby door naar de volgende ronde.

4: 2004/2005 > > UEFA Cup
In de laatste voorronde voor het hoofdtoernooi werd FC Utrecht bijna uitgeschakeld. Nadat het in eigen huis met 4-0 won van Djurgårdens IF, leken de Zweden het in eigen huis recht te trekken. De ploeg kwam echter niet verder dan 3-0, maar het was billenknijpen. Vervolgens belandde FC Utrecht in Groep C, met vier andere ploegen. Tegen elke ploeg speelde het eenmaal en de eerste drie ploegen gingen door. Daar zaten de Domstedelingen niet bij, daar het alle wedstrijden als verliezer van het veld stapte. 

5: 2003/2004 > > UEFA Cup
In dit seizoen was het toernooi nog een compleet knockout-systeem. De eerste ronde werd overleefd door FC Utrecht, aangezien het MŠK Žilina uit Slowakije over twee wedstrijden met 6-0 versloeg. AJ Auxerre was een ronde later te goed voor de ploeg van Foeke Booy. Thuis eindigde het duel nog doelpuntloos, maar in Frankrijk was Auxerre met 4-0 veel te sterk voor de Utrechters.

De laatste 5:
Spitsen van de Ligue 1 naar de PL
De grootste competities en hun uitgaven
Eredivisie-spelers die toe zijn aan transfer
Supervedettes die schitterden op het EK -21
Mooiste momenten uit interlands Sneijder

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner