18.07.2017 22:44

Frankrijk start met benauwde zege aan het EK

Eugénie Le Sommer scoort

Het IJslandse verzet tegen favoriet Frankrijk leek lange tijd een punt op te leveren, maar vlak voor tijd ging het toch mis. Vanaf de strafschopstip werd de wedstrijd beslist en pakte Frankrijk de drie punten: 1-0.

Frankrijk ging het EK in als grote concurrent van Duitsland voor de eindzege. De Duitsers wisten de laatste 6 EK’s te winnen, maar Les Blues konden na de perfecte kwalificatie de kampioen weleens onttronen. Van die grote aspiraties kwam in Tilburg vrijwel niets terecht, maar de zege kwam vlak voor tijd toch nog tot stand.

De IJslandse speelsters hadden een muur opgesteld voor het eigen strafschopgebied, waar de Fransen niet doorheen kwamen. Uit open spel schoot Clarisse Le Bihan rakelings naast, verder waren er voor rust alleen mogelijkheden uit standaardsituaties. Doelman Guðbjörg Gunnarsdóttir, een van de elf speelsters uit de basiself met 'dóttir' in de naam, had  weinig te vrezen van de Franse aanvalslinie. IJsland hoefde niet, Frankrijk kon niet.

In de tweede helft nam de druk op IJsland toe. De krachten van het compacte IJsland begonnen weg te vloeien, maar Frankrijk bleef erg slordig. De ploeg kon ook niet volle bak op de aanval spelen, omdat de IJslandse dames gokten op de counter. De ervaren Wendie Renard was met een kopbal op de lat nog het dichtste bij een openingsdoelpunt voor Frankrijk. Het IJslandse spel was niet mooi om naar te kijken, maar leek wel effectief.

Tot 5 minuten voor tijd de wedstrijd opeens werd opengebroken. IJsland leek het punt over de streep te trekken, maar Amandine Henry werd overduidelijk vastgehouden door Elín Metta Jensen – die nog geen 3 minuten op het veld stond – en de bal ging op de stip. Eugénie Le Sommer faalde niet vanaf 11 meter en zo kwam er toch nog een winnaar: 1-0. Frankrijk begint daardoor het EK met 3 punten dankzij een zege op IJsland, net als in 2009.

Door: Pim Westenberg