20.07.2017 22:36

Denen opnieuw prooi voor OranjeLeeuwinnen

De Nederlandse vrouwen hebben donderdagavond ook hun tweede groepswedstrijd op het Europees Kampioenschap in winst omgezet. In Rotterdam werd Denemarken verslagen: 1-0. De OranjeLeeuwinnen zijn na twee overwinningen op rij dicht bij de kwartfinales.

Bondscoach Sarina Wiegman hield vertrouwen in haar basiself en bracht geen wijzigingen door. Dat vertrouwen betaalden de vrouwen direct uit. Na wat gemiste kansen was het al na 20 minuten 1-0. Daniëlle van de Donk versierde een strafschop en zag Sherida Spitse dit buitenkansje vanaf 11 meter benutten. Het was alweer het 21e interlanddoelpunt voor de 27-jarige middenvelder. Nederland lag zodoende al vroeg op koers voor een tweede overwinning op rij.

Twee keer op rij winnen op een EK, dat was alweer 8 jaar geleden voor Oranje. Toen wonnen de dames achtereenvolgens van Denemarken en Frankrijk. In de halve finale werden ze na verlenging uitgeschakeld door Engeland. De toen 16-jarige Shanice van de Sanden kwam in de 120e minuut in het veld.

Oranje speelde sterk tegen Denemarken en gaf weinig weg. De enige kans voor de Deense vrouwen kwam via Pernille Harder. De aanvoerster zag haar poging echter gekeerd worden door Sari van Veenendaal. De Leeuwinnen waren zodoende goed op weg richting de 5e overwinning op rij tegen de Denen.

• 2009 Denemarken – Nederland 1-2 (Sylvia Smit, Manon Melis)
  • 2013 Denemarken – Nederland 0-1 (Marlous Pieëte)
  • 2016 Denemarken – Nederland 0-2 (Lieke Martens, Shanice van de Sanden)
  • 2016 Denemarken – Nederland 1-2 (Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk)

Na rust was het vechten voor behoud van de voorsprong. Sanne Troelsgaard-Nielsen moest de gelijkmaker op het scorebord zetten, maar mikte na een gevaarlijke uitbraak net over het doel. Even later moest Anouk Dekker een inzet van Troelsgaard-Nielsen van de lijn halen. Ook de uitblinkende doelvrouw Van Veenendaal moest nog een paar keer ingrijpen met een belangrijke redding.

Ondanks een zware tweede helft bleef de voorsprong in tact. De Leeuwinnen grijpen zo hun tweede opeenvolgende overwinning en zijn dicht bij de kwartfinales. Door de 5e overwinning op rij kunnen we onderstaande uitslag toevoegen aan bovenstaand rijtje.

• 2017 Denemarken – Nederland 0-1 (Sherida Spitse)

Door: Koen Larmit