24.07.2017 22:45

Leeuwinnen als groepswinnaar naar kwartfinale

Feest bij de OranjeLeeuwinnen na het openingsdoelpunt van Sherida Spitse! (24-07-2017)
Feest bij de OranjeLeeuwinnen na het openingsdoelpunt van Sherida Spitse! (24-07-2017)

De Oranje Leeuwinnen hebben maandagavond eenvoudig de kwartfinale van het EK bereikt. In Tilburg was de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman met 1-2 te sterk voor de Belgische dames en daarmee plaatste Oranje zich als groepswinnaar voor de volgende ronde.

Met sterspeler Lieke Martens aan de aftrap begon Nederland slordig. De aanvalster van FC Barcelona had na de wedstrijd tegen Denemarken last van haar enkel, maar kon toch spelen tegen de Belgen. Het was diezelfde Martens die voor het eerste gevaar zorgde. Na een goede actie van de dreigende Shanice van der Sanden knalde ze echter hoog over.

De ban werd in de 27e minuut gebroken door Sherida Spitse. Na een overtreding op Jackie Groenen schoof zij vanaf elf meter koelbloedig raak. De Belgische dames probeerden vervolgens de aanval te zoeken in de jacht op de broodnodige gelijkmaker, maar Oranje hield voor de rust eenvoudig stand.

In het tweede bedrijf leek Oranje de score gemakkelijk uit te kunnen bouwen, maar uit het niets werd het toch spannend in Tilburg. Tessa Wullaert schoot op goed geluk richting het Nederlandse doel en zag dat doelvrouw Sari van Veenendaal zich compleet verkeek op haar inzet: 1-1. Oranje wankelde, maar België wist in aanvallend opzicht geen vuist te maken.

Wie anders dan sterspeler Martens besliste het duel in het voordeel van Oranje. Met enig geluk frommelde zij de bal achter keeper Justien Odeurs en zorgde zo voor de 1-2 voorsprong. De Belgen waren in de absolute slotfase tot twee keer toe dichtbij de gelijkmaker, maar Van Veenendaal en Kika van Es voorkwamen de 2-2.

De overwinning bezorgt het Nederlands elftal een ticket voor de kwartfinale van het EK in eigen land. Dat is stukken beter dan vier jaar geleden toen Oranje zonder (doel)punten na de poule naar huis kon. Voor de Belgen zit het Europees Kampioenschap er wel op. Omdat Denemarken met 0-1 wist te winnen van Noorwegen, gaan de Deense dames ook naar de volgende ronde.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner