25.07.2017 22:40

Duitsland spaart Rusland van grote nederlaag

Terwijl vorige edities van de wedstrijd tussen Rusland en Duitsland met grote cijfers gewonnen werden door de Duitse ploeg, eindigde de laatste groepswedstrijd niet op dezelfde manier. Duitsland won wel: 2-0.

In het begin van de wedstrijd was te merken dat zowel Rusland als Duitsland nog kans had om de volgende ronde te bereiken. De eerste minuten leek Rusland nog enigszins tegenstand te kunnen bieden, maar nadat de bal op de stip werd gelegd voor een strafschop voor Duitsland was de moed weg bij de Russinnen. Het duwen en trekken tussen Daria Makarenko en Mandy Islacker leverde laatstgenoemde een strafschop op.

Babett Peter was de aangewezen speelster om de strafschop te nemen en zij schoot de bal hard in de linker benedenhoek: 1-0. De Russische keepster, Tatiana Shcherbak, zat nog wel in de buurt, maar kon het krachtige schot niet tegenhouden.

Vanaf het moment dat Rusland op achterstand kwam, probeerde het af en toe haar spits te bereiken via lange ballen. Deze konden echter makkelijk door Duitsland worden tegengehouden, wat ervoor zorgde dat Rusland weinig had in te brengen de laatste twintig minuten van de eerste helft.

De reden dat Duitsland niet verder tot scoren kwam in de eerste helft lag meer aan de arbitrage dan aan de verdedigende kwaliteiten van Rusland. Een hoekschop van de Duitse ploeg werd verlengd, waarna Anja Mittag de bal simpel het doel kon inkoppen. De grensrechter zag hier buitenspel in en de scheidsrechter keurde het geldige doelpunt onterecht af.

Ook al was Duitsland veel meer aan de bal, scoren deed het niet vaak. Terwijl Duitsland in de vorige vier wedstrijden tegen Rusland negentien keer scoorde, leek het er niet op dat deze wedstrijd een soortgelijke uitslag kreeg.

De tweede helft was bijna identiek aan de eerste. Na tien minuten gespeeld te hebben ging de bal weer op de stip na een onhandige overtreding van Russische hand. Dit keer hield Nadezhda Smirnova vast bij Sara Däbritz, die daardoor niet meer bij de bal kon. De scheidsrechter gaf nogmaals een strafschop en dit keer was het overduidelijk terecht. Babett Peter, die de vorige strafschop binnen schoot, ging er dit keer niet achterstaan. Het was de beurt aan Dzsenifer Marozsán, die de bal net zo hard in de andere onderhoek schoot. Weer zat de keepster in de goede hoek, maar het mocht opnieuw niet baten.

Het laatste half uur leek Rusland akkoord te gaan met een kleine nederlaag. De Russinnen waren ijzersterk in de verdediging, maar konden de bal buiten het eigen strafschopgebied niet meer dan drie keer naar elkaar overspelen. Door deze uitslag eindigt Duitsland als koploper in de groep en zal Zweden als nummer twee tegen de dames van Oranje spelen.

Door: Ronald Jansen