25.07.2017 22:40

Tienmaal voor ervaren Zweedse dames op EK

Ondanks een 2-3 nederlaag tegen Italië heeft Zweden dinsdagavond de kwartfinale gehaald op het Europees Kampioenschap. Zweden bereikt, als nummer twee achter groepswinnaar Duitsland, de volgende ronde en gaat Nederland ontmoeten.

Zweden had een reputatie hoog te houden. Van de voorbije 9 deelnames aan een EK werd telkens de poulefase overleefd. Een gelijkspel tegen Italië zou sowieso genoeg zijn om voor de 10e keer door te gaan. Het begin was echter niet goed. Na een defensieve blunder volleerde de Italiaanse Daniela Sabatino knap raak: 0-1. Zweden herpakte zich echter snel en kwam na een uitstekend genomen strafschop van Lotta Schelin op gelijke hoogte. Het was alweer het 40e interlanddoelpunt voor de 33-jarige spits.

Italië speelde frank en vrij en kreeg Zweden telkens onder druk. De snelle en behendige Italiaanse aanval zorgde voor veel gevaar. Barbara Bonsea schoot voorlangs, Melania Gabbiadini raakte doelvrouw Hedvig Lindahl en Sabatino raakte de paal. Vlak voor rust werd het echter 1-2. Sabatino was opnieuw de gevierde vrouw. De spits van ACF Brescia, voor het eerst in de basis op dit EK, maakte met een tegendraadse volley á la Marco van Basten haar 9e doelpunt in 10 interlands.

Binnen twee minuten na rust trok Zweden de stand weer gelijk. Na een prima voorzet van invalster Fridolina Rolfö kon Stina Blackstenius als echte spits zijnde de bal in het open doel schieten: 2-2. Met twee invalsters direct na rust was Zweden een stuk sterker dan Italië. De mogelijkheden stapelden zich dan ook op. Verder dan het gelijke spel kwamen de Zweedse dames niet. Er werden teveel kansen om zeep geholpen in de tweede helft. Een kopbal van Lisa Dahlkvist werd van de lijn gehaald en Blackstenius kopte op de paal.

In de slotfase trok Italië, geheel verrassend, deze zege alsnog naar zich toe. Invalster Cristiana Girelli kwam als een duveltje uit een doosje en tikte de bal, geheel vrijstaand, binnen bij de tweede paal: 2-3. Het maakte echter niets uit voor de eindstand in de poule.

Zweden bereikt zodoende de kwartfinales van het EK. Zo houden de dames tradities in stand en bereiken ze voor de 10e keer in 10 deelnames de volgende ronde. Vier keer werd de finale gehaald. Deze werd één keer gewonnen. In 1984, op het allereerste Europese Kampioenschap voor vrouwen, ging Zweden er met de titel vandoor. Voor de tweede keer het EK winnen, daar gaan de Zweedse dames voor. Om deze droom vervolg te geven dient er in de kwartfinales eerste afgerekend te worden met onze OranjeLeeuwinnen.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner