26.07.2017 22:38

Fransen weer naar kwartfinale na flinke blunder

Na een gigantische blunder aan de kant van Zwitserland heeft Frankrijk zich woensdagavond verzekerd van een plek in de kwartfinale van het EK voor vrouwen. Een 1-1 in Breda was voldoende voor de tweede plek in Groep C. Het is voor de derde keer op rij dat Frankrijk de groepsfase van een EK overleeft. Verder dan de kwartfinale kwamen de Françaises echter nooit. 

Frankrijk beschikte over heel wat meer routine dan Zwitserland en dat bleek in de openingsfase. De Fransen creëerden makkelijk kansen, maar na 20 minuten kantelde de wedstrijd. Ève Perisset kreeg rood na het neerleggen van een doorgebroken tegenstander, de vrije trap die volgde werd op prachtige wijze binnen gekopt door Ana-Maria Crnogorčević. Ondanks het numerieke overwicht kon Zwitserland de voorsprong niet uitbreiden in de eerste helft. Frankrijk was zelfs sterker, maar kon de Zwitserse goalie Gaëlle Thalmann niet in verlegenheid brengen.

Ook in het tweede bedrijf bleek Frankrijk sterker. De Zwitsers loerden op de counter, maar het balbezit was overduidelijk voor de Françaises. 20 minuten voor tijd had Lara Dickenmann, aanvoerster van Zwitserland, een vlaag van verstandsverbijstering. Ze werd terecht teruggefloten voor buitenspel en in de frustratie die volgde schoot Dickenmann de bal weg. Dit betekende een gele kaart voor de op scherp staande aanvoerder.

Uiteindelijk bleek het echter niets uit te maken. Een kwartier voor tijd ging doelman Thalmann gigantisch in de fout na een vrije trap van Camille Abily. De inzet vanaf de flanken was absoluut houdbaar, maar Thalmann liet de bal door de handen glippen, waardoor het 1-1 werd. Aan die stand had Frankrijk genoeg voor een plek in de kwartfinale. Het land kwam in de geschiedenis nooit verder dan die ronde op een EK. Voor Zwitserland, debutant op het Europese eindtoernooi, eindigt het EK in mineur.

Frankrijk speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van Groep D. Dit lijkt Engeland te worden. Op 30 juli moeten de Fransen het echter wel zonder Perisset en aanvoerster Wendie Renard doen. Laatstgenoemde kreeg geel tegen Zwitserland, terwijl ze op scherp stond.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner