27.07.2017 22:39

Opnieuw geen Portugese zege op Engeland

Nikita Parris is dolbij met haar eerste interlandgoal voor Engeland. (27-07-2017)
Nikita Parris is dolbij met haar eerste interlandgoal voor Engeland. (27-07-2017)

Engeland heeft donderdagavond de kwartfinales van het EK in Nederland bereikt. In Tilburg werd met 1-2 gewonnen van Portugal en dat was genoeg voor de winst in groep D. Portugal kan de koffers gaan pakken.

Portugal zag in de eerdere zeven ontmoetingen dat Engeland liefst vijf keer sterker was. Twee keer sleepte de Portugese dames nog een gelijkspel uit het vuur, maar dat leek in de beginfase van het achtste duel al teveel gevraagd. De Engelse bondscoach Mark Sampson stuurde liefst tien nieuwe namen het veld in en zag dat die dames hun kans met beide handen aangrepen in de eerste tien minuten.

Na een grote fout van doelvrouw Patrícia Morais lepelde Toni Duggan de bal fraai in het lege doel: 0-1. Haar treffer betekende de vijftigste goal van dit EK. Engeland drukte daarna door, maar kreeg de deksel hard op de neus. Een fraaie aanval via Diana Silva werd door Carolina Mendes tot doelpunt gepromoveerd. Die treffer gaf de Portugezen moed, want zij waren de betere ploeg in het restant van de eerste helft. Mendes kreeg nog een goede kans om de 2-1 te maken, maar zij kwam net tekort.

Engeland ging vervolgens vliegend van start in het tweede bedrijf. Nikita Parris werkte zich op wilskracht langs twee verdedigster en bleef oog in oog met doelvrouw Morais ijzig kalm: 1-2. De ploeg van Sampson bleef vervolgens gemakkelijk overeind. Portugal zat stevig in de Engelse tang en kon de goede eerste helft geen gevolg geven. Verder dan een matige vrije trap van Ana Borges kwamen de Portugezen niet. 

Door de overwinning gaat Engeland met negen punten als groepswinnaar naar de kwartfinale. Daarin nemen zij het op tegen Frankrijk, dat tweede werd in groep C. Omdat Portugal verliest, ontsnapt Spanje als nummer twee van de groep. Zij verloren met 1-0 van Schotland, maar mogen door de nederlaag van Portugal toch door naar de volgende ronde.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner