28.07.2017 10:00

De 5: de tieners met het duurste prijskaartje

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de mogelijke recordtransfer van Kylian Mbappé (gerucht: €180.000.000 naar Real Madrid) op komst zet Voetbal.com de vijf allerduurste transferbedragen op een rij die voor tieners werden betaald. Opvallend: geen spitsen, middenvelders, verdedigers of doelmannen. De top 5 bestaat volledig uit vleugelaanvallers.

1: Raheem Sterling: €62.500.000 > > Manchester City
Het record staat nog altijd op naam van Sterling, maar kan dus met ongeveer €120.000.000 verbroken worden als Mbappé definitief naar Real Madrid verkast. Sterling maakte als tiener furore bij Liverpool FC. De gehele Engelse top zat achter de razendsnelle vleugelspeler aan en uiteindelijk viel de beslissing van Sterling op het groeiende Manchester City. In twee seizoenen kwam hij tot 64 duels en 7 treffers in de Premier League. Ondanks deze prima cijfers heeft de Engelsman nog niet volledig overtuigd.

2: Anthony Martial: €62.000.000 > > Manchester United
Op de laatste dag van de transfermarkt in de zomer van 2015 maakte Manchester United een werelddeal bekend. Geheel volgens de principes van de toenmalige trainer Louis van Gaal werd er een bizar hoog bedrag betaald voor de tiener Martial. De Franse aanvaller had een goed seizoen achter de rug bij Olympique Lyon met 9 Ligue 1-treffers, maar dat Manchester United zo diep in de buidel zou tasten voor de tiener, was behoorlijk verrassend. Inmiddels is hij alweer 2 seizoenen in Engeland, maar ook de linksbuiten is niet onomstreden bij zijn club. Afgelopen seizoen had Martial slechts 18 keer een basisplaats in de Premier League.

3: Leroy Sané: €50.000.000 > > Manchester City
Voor de tweede keer in deze top 5 te vinden: Manchester City. Ditmaal betaalde de kapitaalkrachtige club tientallen miljoenen euro's voor een Duitser: Sané van FC Schalke 04. Pep Guardiola wilde de tiener dolgraag aan zijn selectie toevoegen en kreeg zijn zin. Toch is ook Sané niet geheel onomstreden na zijn megatransfer. Mede geplaagd door blessures kwam de rappe buitenspeler tot slechts 20 basisplaatsen in de Premier League.

4: Vinícius Júnior: €45.000.000 > > Real Madrid
Vinícius wie? Eind mei van dit jaar kwamen Flamengo en Real Madrid overeen dat Júnior (destijds 16 jaar, nu 17) in de zomer van 2018 naar Spanje transfereert voor minstens 45 miljoen euro. Nogmaals, 45 miljoen voor de toenmalige 16-jarige Júnior. Duizelingwekkend. In de zomer van 2018 zal de overgang afgerond worden, maar een definitieve oversteek maakt het Braziliaanse toptalent pas een jaar later. Tot die tijd blijft hij op huurbasis voor Flamengo spelen. Inmiddels heeft Júnior nog altijd maar 11 Braziliaanse Serie A-duels achter zijn naam staan.

5: Lucas: €40.000.000 > > Paris Saint-Germain
Wederom een Braziliaans supertalent in deze lijst. Ook Lucas kwam rechtstreeks vanuit het Zuid-Amerikaanse continent naar Europa. São Paulo FC, waar tot voor kort ook Ajacied David Neres voor speelde, ontving 4,5 jaar geleden een bedrag van 40 miljoen euro voor de onnavolgbaar snelle vleugelaanvaller. Met een gemiddelde van bijna 33 optredens in de Ligue 1 komt Lucas flink aan zijn trekken in Frankrijk. Daarvan stond Lucas gemiddeld 23 keer in de basis. 

De laatste 5:
Clubs die al meer dan 100 miljoen beurden
Laatste Europese seizoenen van FC Utrecht
Spitsen van de Ligue 1 naar de PL
De grootste competities en hun uitgaven
Eredivisie-spelers die toe zijn aan transfer

De transferbedragen komen van Transfermarkt.nl en zijn exclusief bonussen en variabele kosten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner