30.07.2017 17:45

Hoe bijzonder de uitschakeling van Duitsland is

Denemarken zorgde op de zondag voor een ongelooflijke stunt op het EK voor vrouwen. De Scandinaviërs schakelden Duitsland uit, dat de afgelopen jaren het vrouwenvoetbal letterlijk domineerde.

Nadat de Duitsers in Rotterdam, waar de wedstrijd zaterdag nog werd uitgesteld vanwege hevige regenval, vroeg op voorsprong waren gekomen, toonden de Denen ruggengraat. Na rust werd de 1-0 achterstand omgebogen in een 1-2 winstpartij. Duitsland werd uitgeschakeld in de kwartfinale, terwijl het land de afgelopen 6 (!!) keer het EK won.

Het EK voor vrouwen werd in 1984 in het leven geroepen. Zweden, het land dat de Oranje Leeuwinnen zaterdag uitschakelden in de kwartfinale, won de eerste editie van het toernooi. Vervolgens won Noorwegen in 1987, maar daarna begon de hegemonie van Duitsland. Liefst 8 keer werd het toernooi gewonnen door de Duitse vrouwen, met alleen Noorwegen als kleine onderbreker van de zegereeks in 1993.

Ook op het mondiale niveau is Duitsland een echte grootmacht in het vrouwenvoetbal. Het land bezette jarenlang de eerste plek op de FIFA-ranglijst en scoorde op dat gebied nooit lager dan de derde plek. In 2003 en 2007 werd Duitsland wereldkampioen, terwijl het land op de edities daarna te sterk was voor de Europese tegenstanders. Tegen Japan (2011) en de Verenigde Staten (2015) strandden de Duitsers in de knock-outfase, maar op Europees gebied was de reeks van Duitsland imponerend. 

Door de uitschakeling van Duitsland is het een feit dat er voor het eerst sinds 1995 een nieuwe winnaar van het EK voor vrouwen op het podium staat. Kanshebbers zijn Oranje en Denemarken, die al zeker zijn van een plek in de halve finale. Oostenrijk en Spanje plus Engeland en Frankrijk strijden zondag nog voor een plek in de halve eindstrijd.

De finale van het EK in Nederland wordt op 6 augustus afgewerkt. Op 3 augustus volgt de halve finale. Oranje speelt in Enschede tegen de winnaar van de wedstrijd Engeland - Frankrijk.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner