03.08.2017 15:26

Engeland enige halve finalist met finale-ervaring

Het EK nadert de ontknoping. Donderdagavond strijden Denemarken, Oostenrijk, Nederland en Engeland om tickets voor de finale. De Engelse dames zijn de enigen die al finale-ervaring hebben op een eindtoernooi.

Oostenrijk in het spoor van Nederland
Als debutant op het EK presteert Oostenrijk boven alle verwachtingen. De kwalificatie ging nog zeer moeizaam, maar op het EK zijn de Oostenrijkse dames los. Na de groepswinst met zeven punten volgde uitschakeling van Spanje in de kwartfinales. De debuterende ploeg op een eindtoernooi stoot meteen door naar de halve finales. Dat is een prestatie die alleen de OranjeLeeuwinnen in 2009 ook wisten te behalen.

Nederland jaagt op revanche
Na het debuut in 2009 wist Oranje niet meer zo ver te reiken als toen in Finland. Engeland was in de halve finale na verlenging te sterk (1-2), maar Nederland kan vanavond haar revanche pakken. Op het EK2013 ging Nederland roemloos -  zonder gescoorde doelpunten - naar huis, het WK2015 reikte tot de kwartfinales en in eigen land moeten alle prestaties worden overtroffen.

Engeland als succesvolste ploeg
Engeland is de enige ploeg van de halve finalisten met medailles. Op het WK2015 eindigden de Engelse dames nog als derde, op het EK2009 waren de verliezend finalist. Engeland is niet alleen op basis van de prijzenkast finalist. Ook maakte de ploeg van bondscoach Mark Sampson de meeste doelpunten voor (11) en kreeg het - samen met onder meer Nederland - de minste doelpunten tegen (1).

Denemarken breekt Duitse hegemonie
Een prestatie van formaat: regerend Europees kampioen Duitsland werd door Denemarken uitgeschakeld in de kwartfinales: 1-2. De Duitsers wonnen de afgelopen zes EK's en pakten op de Olympische Spelen van 2016 de gouden medaille. Aan die hegemonie kwam een einde dankzij de Deense dames. Denemarken is de enige ploeg van de overgebleven landen die al een wedstrijd verloor: in de groepsfase wonnen de OranjeLeeuwinnen (1-0). De beste eindklassering van Denemarken was de halve finale op het EK2001 en het EK2013.

18.00 uur: Denemarken - Oostenrijk
20.45 uur: Nederland - Engeland

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner