04.08.2017 10:00

De 5: de Supercups van de grootste competities

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de vele Supercup-duels die op het programma staan, deze week een overzicht van de Supercups uit de vijf grootste Europese competities. 

1: Frankrijk, 29 juli >> Trophée des Champions
De enige Supercup van de vijf grootste competities die al is gespeeld, is het Franse duel om de Trophée des Champions. Daarin werd kampioen AS Monaco door bekerwinnaar Paris Saint-Germain met 1-2 verslagen door treffers van Dani Alves en Adrien Rabiot. De openingstreffer van Djibril Sidibé mocht niet baten. De Parijzenaars verdedigden hun titel met succes, waardoor de kapitaalkrachtige club de vijfde titel op rij pakte. 

2: Duitsland, 5 augustus >> Supercup
In Duitsland staan twee weinig verrassende teams in de finale van de Supercup. Met Bayern München en Borussia Dortmund zijn dezelfde ploegen als de afgelopen zes jaar de hoofdrolspelers. Dat is op 2015 na, toen VfL Wolfsburg van Bayern München na strafschoppen won. Zowel Borussia Dortmund, waar Peter Bosz sinds deze zomer de hoofdtrainer is, als Bayern München wist de Supercup zes keer te winnen. De winnaar van het duel van zaterdagavond mag zich dus recordhouder noemen. 

3: Engeland, 6 augustus >> FA Community Shield
Een prachtaffiche staat er in Engeland op het programma: Chelsea FC - Arsenal FC. De Londense clubs willen het seizoen meteen beginnen met een prijs. En wat is er dan mooier om de grote rivaal te verslaan in een rechtstreeks gevect? De ploeg van Arsène Wenger denkt met groot genoegen terug aan twee seizoenen geleden, toen het Chelsea met 1-0 de baas was in de FA Community Shield. 

4: Spanje, 12 en 16 augustus >> Supercopa
Als enige land heeft Spanje een tweeluik tussen de kampioen (Real Madrid) en de bekerwinnaar (FC Barcelona). Twee onderlinge duels van de beste clubs ter wereld, daar wordt iedere liefhebber blij om. Van de laatste tien edities won FC Barcelona de Supercopa het vaakst:

  • FC Barcelona: 5 keer
  • Real Madrid: 2 keer
  • Sevilla CF, Atlético Madrid, Athletic Bilbao: 1 keer

Wedstrijden om de Supercopa tussen deze twee giganten zijn altijd een waar spektakel. Bijvoorbeeld in 2012, toen er in de return maar liefst 3 rode en 8 gele kaarten werden getrokken door scheidsrechter David Fernández Borbalán. FC Barcelona won het duel met 3-2

5: Italië, 13 augustus >> Supercoppa
Juventus en Lazio Roma treffen elkaar voor de derde keer in de geschiedenis van de Italiaanse Supercoppa. Dat gebeurde voor de laatste keer in 2015. Toen verloor Lazio, met onder meer Stefan de Vrij in de basis, met 2-0 van De Oude Dame.

De Servische voetballer Dejan Stanković is nog altijd recordhouder met de meeste gespeelde Supercoppa-duels. De voormalig speler van Lazio Roma en Inter speelde het duel tussen de kampioen de bekerwinnaar maar liefst 9 keer. Slechts 2 keer wist Stanković de beker te liften. Dat gebeurden in 1998 (1-2 vs. Juventus) en 2000 (4-3 vs. Inter). 

De laatste 5:
De tieners met het duurste prijskaartje
Clubs die al meer dan 100 miljoen beurden
Laatste Europese seizoenen van FC Utrecht
Spitsen van de Ligue 1 naar de PL
De grootste competities en hun uitgaven

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner