10.08.2017 13:30

De balans: de transfers van de brede subtop

De Eredivisie gaat bijna weer van start en uiteraard kent de competitie zoals vanouds een aantal subtoppers: Vitesse, Heerenveen, AZ, FC Groningen, AZ, FC Twente en FC Utrecht. Wat vond er allemaal plaats op het gebied van transfers bij deze clubs?

AZ
Voor Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen was er veel interesse. Het duo besloot om respectievelijk naar Feyenoord en PSV te gaan. Verder vertrokken ook de doelmannen Tim Krul en Sergio Rochet. Alleen keeper Marco Bizot zette voor het eerst zijn krabbel onder een langdurig contract bij AZ. Wel huurde de ploeg Marko Vejinović van Feyenoord.

 • Geld ontvangen: €11.000.000
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: €11.000.000

Conclusie
In de laatste linie is AZ flink verzwakt. Zonder Haps en Luckassen mist het twee grote talenten. Die lege ruimtes zijn nog niet ingevuld, terwijl voor Rochet en Krul enkel Bizot als vervanger werd gehaald. Overall gezien lijken de Alkmaarders een iets mindere selectie te hebben dan vorig seizoen. 

> > Overzicht alle transfers van AZ.

Vitesse
Waar het relatief rustig was in Alkmaar, stormde het aan transfers in Arnhem. De belangrijkste vertrekkende spelers zijn Lewis Baker en Ricky van Wolfswinkel, terwijl ook Marvelous Nakamba een belangrijke speler was. In de breedte verloor de club ook Kevin Diks en Kelvin Leerdam. Als directe versterking haalde de club Thulani Serero op bij Ajax, terwijl Thomas Bruns overkwam van Heracles. Met Bryan Linssen, Tim Matavž en Luc Castaignos haalde het bovendien een ijzersterk aanvallend trio. 

 • Geld ontvangen: €13.700.000
 • Geld uitgegeven: €1.450.000
 • Balans zomer 2017: €12.250.000

Conclusie
Hoewel spelers met de kwaliteiten van Van Wolfswinkel en Baker amper zijn op te vangen, is Vitesse er toch in geslaagd een sterke selectie neer te zetten. Vooral aanvallend gezien heeft de club goede zaken gedaan, waardoor de ploeg van Henk Fraser sterker uit de zomerstop is gekomen.

> > Overzicht alle transfers van Vitesse.

FC Utrecht
De ploeg van Erik ten Hag zag een hoop spelers vertrekken. Onder meer Wout Brama, Sofyan Amrabat, Sébastien Haller en Nacer Barazite verlieten Utrecht. De ploeg haalde echter voor elke spelers iemand terug. Ze verwelkomde het onder meer Urby Emanuelson, Sander van de Streek, Dario Dumić en Cyriel Dessers.

 • Geld ontvangen: €11.000.000
 • Geld uitgegeven: €1.100.000
 • Balans zomer 2017: €9.900.000

Conclusie
Het lijkt erop dat vooral het vertrek van Haller gevoelig ligt. Hoewel Dessers vorig seizoen bij NAC excelleerde, is het onduidelijk of hij de stap omhoog aankan. Voor de rest lijkt FC Utrecht niet te zijn verzwakt. De selectie is in omvang zelfs breder gemaakt, hopelijk voor een lang seizoen in de Europa League. 

> > Overzicht alle transfers van FC Utrecht.

FC Groningen
Met Lars Veldwijk hebben de Groningers een sterke spits in huis gehaald. Daarnaast huurde het ook Todd Kane, revelatie van NEC een aantal jaar terug, en haalde het Mike te Wierik en Django Warmerdam. Beide prima spelers. Interessanter is de huurtransfer van het Mexicaanse toptalent Carlos Antuna van Manchester City en de komst van de Japanner Ritsu Doan, waar onder meer Ajax en PSV ook belangstelling in zouden hebben. Daartegenover stond het vertrek van Simon Tibbling en Bryan Linssen als enige basisspelers. 

 • Geld ontvangen: €2.050.000
 • Geld uitgegeven: €375.000
 • Balans zomer 2017: €1.680.000

Conclusie
Slechts twee vertrekkende spelers, terwijl er ongeveer 4 nieuwe basisspelers zijn gehaald. FC Groningen heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt. Het is de vraag hoe de selectie in elkaar valt, maar de puzzel ziet er veelbelovend uit. 

> > Overzicht alle transfers van FC Groningen.

SC Heerenveen
Met Jerry St. Juste verloren de Friezen haar grootste talent een Feyenoord. Daarnaast vertrokken ook de basisspelers Stefano Marzo en Erwin Mulder. Voor hen in de plaats werden Denzel Dumfries en Warner Hahn gemaakt, twee jonge Nederlandse talenten. Ook verwelkomde het Lucas Woudenberg en speelde het met de komst van de buitenspelers Nemanja Mihajlović en Marco Rojas al in op een vertrek van Sam Larsson. 

 • Geld ontvangen: €4.800.000
 • Geld uitgegeven: €3.650.000
 • Balans zomer 2017: €1.150.000

Conclusie
Voor nu is sc Heerenveen er sterker op geworden, maar het valt of staat met een mogelijk vertrek van Sam Larsson, die aan meerdere Europese suptoppers wordt gelinkt.

> > Overzicht alle transfers van sc Heerenveen.

FC Twente
Nog altijd heeft FC Twente niet de financiële middelen om de selectie echt te versterken. Toch laat de club al jaren zien op creatieve wijze een uitstekende ploeg neer te zetten. Deze zomer doet de club dat met de komst van Danny Holla, Marko Kvasina, Haris Vučkić, Tom Boere en huurling Nikola Gjorgjev. Zij moeten de gaten opvullen die sterkhouders Kamohelo Mokotjo, Bersant Celina, Mateusz Klich en Enes Ünal achterlieten.

 • Geld ontvangen: €2.700.000
 • Geld uitgegeven: €400.000
 • Balans zomer 2017: €2.300.000

Conclusie
Hoezeer de club uit Enschede ook haar best heeft gedaan met de komst van enkele mooie spelers, de selectie is er wel degelijk op achteruit gegaan. Met alle respect voor Boere, maar hij heeft niet de kwaliteiten van Ünal, die deze zomer voor €14.000.000 naar het Spaanse Villarreal CF verkaste.

> > Overzicht alle transfers van FC Twente.

Eindconclusie
Vitesse, FC Groningen en sc Heerenveen deden uitstekende zaken deze zomerstop, terwijl FC Twente en AZ er iets zwakker op zijn geworden. Bij AZ en FC Twente moet men zich iets meer zorgen maken, maar mogelijk halen deze clubs nog spelers voor de transferdeadline. Voorlopig, met de Eredivisie voor de deur, staan Vitesse, FC Groningen en sc Heerenveen er het beste voor van de subtop. Op 1 september kan echter alles weer veranderd zijn.

 • Versterkt: Vitesse, FC Groningen, sc Heerenveen
 • Gestabiliseerd: FC Utrecht
 • Verzwakt: AZ, FC Twente

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner