11.08.2017 13:30

De balans: de transfers van de degradatiekandidaten

De Eredivisie gaat bijna weer van start en uiteraard kent de competitie zoals vanouds een aantal degradatiekandidaten: Sparta Rotterdam, Excelsior, VVV-Venlo, Roda JC en NAC Breda. Wat vond er allemaal plaats op het gebied van transfers bij deze clubs, die werken met de minsten financiële middelen?

Sparta Rotterdam
Voor Rick van Drongelen en Denzel Dumfries ontving Sparta €3.750.000 miljoen. Een flink bedrag voor de Rotterdammers, maar ook een aderlating. Daarnaast keerden de huurlingen Jerson Cabral en Martin Pušić terug naar hun clubs. Met het vertrek Mart Dijkstra verloor de ploeg van Alex Pastoor in totaal vijf basiskrachten. Dalibor Volaš (goed voor 15 treffers vorig seizoen in Slowakije) en Julian Chabot (Duits jeugdinternational) lijken de sterkhouders te worden van de nieuwelingen.

 • Geld ontvangen: €3.750.000
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: €3.750.000

Conclusie
Er lijken meer kwalitatief sterke spelers te zijn vertrokken dan dat er werd aangetrokken. Op het oog ziet de selectie van Sparta Rotterdam er erg fragiel uit en zijn ze minder dan vorig seizoen. 

> > Overzicht alle transfers van Sparta.

SBV Excelsior
Warner Hahn en Jordy de Wijs groeiden eind vorig seizoen uit tot sterkhouders, als huurlingen bij Excelsior, maar de vedette was Nigel Hasselbaink. Het drietal is vertrokken, maar daarvoor in de plaats haalde de Rotterdamse club Jupiler League-revelatie Jinty Caenepeel, Ali Messaoud, Lorenzo Burnet en Desevio Payne terug. Zakaria el Azzouzi en Wout Faes spelen een seizoen op huurbasis bij Excelsior. 

 • Geld ontvangen: -
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: -

Conclusie
Geen geld uitgegeven, geen geld binnengekomen. Toch lijkt Excelsior op papier een behoorlijke selectie te hebben neergezet. Ondanks het verlies van drie sterke spelers, heeft de ploeg een aantal goede talenten aangetrokken.

> > Overzicht alle transfers van SBV Excelsior.

Roda JC
Een van de redenen waarom Roda JC vorig seizoen niet degradeerde was Benjamin van Leer. De doelman verkaste naar Ajax, een flinke aderlating voor de Limburgse club. Echter, in de persoon van Hidde Jurjus huurde Roda JC een prima vervanger. Verder laat het vertrek van Abdul Ajagun en Tom Van Hyfte zich voelen. De achttienjarige Jorn Vancamp komt over op huurbasis van RSC Anderlecht en lijkt de eerste spits te worden, terwijl de club met Simon Gustafson een grote slag heeft geslagen.

 • Geld ontvangen: €700.000
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: €700.000

Conclusie
De beste spelers van vorig seizoen zijn ongeveer één op één vervangen door nieuwe, goede spelers. Daarnaast vertrok er nog een hele rits spelers, terwijl er eveneens een blik aanwinsten werd opengetrokken. Al met al lijkt de selectie ongeveer gelijk te zijn gebleven.

> > Overzicht alle transfers van Roda JC.

VVV-Venlo
Met alleen Joey Sleegers als vertrekkende speler verloor VVV-Venlo slechts één belangrijke speler. Lennart Thy (vorig seizoen nog deels speler in de Bundesliga), Leroy Labylle, Tarik Tissoudali en de boomlange Duitse keeper Lars Unnerstall versterkte de kampioen van de Jupiler League zich flink.

 • Geld ontvangen: -
 • Geld uitgegeven: -
 • Balans zomer 2017: -

Conclusie
Slechts één verlies en een aantal belangrijke inkomende spelers. De selectie van VVV-Venlo ziet er goed uit en is op zijn minst versterkt. Of de spelers die vorig jaar uitblonken in de Jupiler League het niveau van de Eredivisie aankunnen, is uiteraard nog maar de vraag.

> > Overzicht alle transfers van VVV-Venlo.

NAC Breda
De topscorer van de Jupiler League, Cyriel Dessers, verkaste naar FC Utrecht, terwijl Jorn Brondeel naar FC Twente verkaste. Een flink verlies voor de promovendus. Daarnaast keerden ook de belangrijke James Horsfield en (iets mindere mate) Ashley Smith-Brown terug naar zijn club na een huurperiode. Als gekochte nieuwelingen begroette NAC Breda Rai Vloet en Menno Koch. Daarnaast huurde de club wederom Manu García en lukte het de club om ook Thierry Ambrose tijdelijk vast te leggen. Pablo Marí kwam over van Girona en is meteen benoemd tot aanvoerder. 

 • Geld ontvangen: €350.000
 • Geld uitgegeven: €200.000
 • Balans zomer 2017: €150.000

Conclusie
Hoewel NAC een aantal belangrijke spelers kwijtraakte, heeft de club zich aardig versterkt. Vooral van de huurlingen García en Ambrose wordt veel verwacht, waarbij de kenners vooral likkebaardend zitten te wachten op de kunsten van Ambrose. De Fransman moet Dessers doen vergeten. Een lastig klus. Het niveau van de selectie van NAC lijkt intact gebleven.

> > Overzicht alle transfers van NAC Breda.

Eindconclusie
SBV Excelsior en VVV-Venlo deden uitstekende zaken deze zomerstop. Voorlopig, met de Eredivisie voor de deur, staan deze clubs er het beste voor van de degradatiekandidaten. Sparta Rotterdam is er iets zwakker op geworden ten opzichte van vorig seizoen, maar mogelijk haalt de club nog spelers voor de transferdeadline. Op 1 september kan echter alles weer veranderd zijn.

 • Versterkt: SBV Excelsior, VVV-Venlo
 • Stabiel: Roda JC, NAC Breda
 • Verzwakt: Sparta Rotterdam

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner