22.09.2017 10:00

De 5: ranglijst afgelopen jaren in Eredivisie na 5 duels

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week een terugblik op de stand in de Eredivisie tijdens de afgelopen vijf jaar na vijf speelrondes.

1: 2016/2017
Net als in de huidige situatie stond Feyenoord exact een jaar geleden na vijf speelrondes eveneens bovenaan in de Eredivisie. De ploeg had toen wel drie punten meer verzameld en was nog ongeslagen. Ook PSV heeft nu een punt minder dan een jaar geleden, terwijl Ajax op precies hetzelfde aantal staat. Opvallend is de laatste plaats van PEC Zwolle en de lage positie op de ranglijst van FC Utrecht. De ploeg van Erik ten Hag werd uiteindelijk vierde na 34 speelrondes.

2: 2015/2016
De uiteindelijke landskampioen bleek PSV, omdat Ajax op de laatste dag punten verspeelde bij De Graafschap (1-1). Na vijf duels stonden de Eindhovenaren echter nog vierde, al was het gat met Ajax maar twee punten. Waar PEC Zwolle een jaar later het seizoen nog dramatisch zou starten, begon het in 2015/2016 uitstekend. Na vijf duels had het nog niet verloren. FC Twente stond toen nog laatste, omdat de ploeg het seizoen startte met minpunten vanwege financiële problemen bij de Tukkers. 

3: 2014/2015
In het oosten van het land gingen de ploegen drie seizoenen geleden niet goed van start, al had dat bij FC Twente te maken met de punten in mindering waarmee het aan het seizoen begon. Heracles had echter na vijf wedstrijden nog geen wedstrijd gewonnen of gelijkgespeeld. Ook Vitesse startte zeer matig en stond na vijf duels op plaats zestien, terwijl het uiteindelijk vijfde werd. PEC Zwolle en SC Cambuur gooiden dat seizoen hoge ogen tijdens de start van de competitie. 

4: 2013/2014
Wederom een opvallende notering voor PEC Zwolle, dat na vijf duels in 2013/2014 bovenaan in de Eredivisie stond. De ploeg wist vier keer te winnen en speelde eenmaal gelijk. Dat was een stuk beter dan AZ, Feyenoord en FC Utrecht, die allemaal in het rechterrijtje stonden. Roda JC startte nog enigszins voortvarend, maar eindigde het seizoen als laatste en degradeerde naar de Jupiler League. 

5: 2012/2013
Een fantastische start voor FC Twente, dat de Eredivisie aanvoerde na vijf speelrondes zonder een punt te verspelen en slechts vier tegentreffers incasseerde. Ajax, Feyenoord en PSV bevonden zich allemaal in de top vijf. De drie clubs zouden later dat jaar strijden voor het kampioenschap, welke uiteindelijk relatief eenvoudig werd binnengesleept door de Amsterdammers, terwijl PSV op doelsaldo Feyenoord voorbleef.

De laatste 5:
Best betaalde Nederlanders in de Serie A
Jongste en oudste selecties van de Eredivisie
Grootste, op de valreep en net niet transfers
Nederlanders met meeste kans op CL-winst
Spelers die Ajax laat in transferperiode verloor

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner