28.09.2017 09:00

Zeldzaam: PSV koploper met weinig balbezit

De Eredivisie is één van de weinige competities in Europa waar het balbezit niet loont. De huidige koploper (PSV) heeft gemiddeld iets minder dan 50% de bal, maar staat toch bovenaan. Tegenover dit gegeven staat het vele balbezit van de leiders in de andere landen.

In Duitsland (Borussia Dortmund), Frankrijk (Paris Saint-Germain), Engeland (Manchester City), Italië (Napoli en Juventus) en Spanje (FC Barcelona) hebben de koplopers allemaal het meeste balbezit van de hele competitie. Dat geldt eveneens voor het Celtic van Brendan Rodgers. De Schotse ploeg is liefst 70% van iedere wedstrijd in balbezit. Afgelopen weekend vierde Celtic nog met een 0-2 zege bij aartsrivaal Rangers FC. De ploeg van Rodgers had in dat duel 60% balbezit. 

Eredivisie
In de Eredivisie heeft Ajax het meeste balbezit van alle ploegen. De Amsterdammers halen een gemiddelde van 64%, maar staan echter zevende op de ranglijst. Achter Ajax volgen AZ, sc Heerenveen en FC Utrecht. Deze clubs hebben respectievelijk gemiddeld 63%, 60% en 58% balbezit. Daarmee blijft het PSV dus ruimschoots voor, maar ook de kampioen van vorig seizoen: Feyenoord. De Rotterdammers komen tot een gemiddelde van 55%. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner