08.10.2017 17:15

De MVP's van Europa vergeleken met de Eredivisie

Terwijl de competities nog steeds in een beginfase zitten, lijken de 'Most Valuable Players' per competitie zich langzaam te vormen. Het is geen verrassing dat deze lijst met MVP's voornamelijk bestaat uit grote namen. De lijst bestaat uit spelers van de vijf grootste Europese competities en daar hebben we de Nederlandse Eredivisie en de Belgische Jupiler Pro League aan toegevoegd.

We beginnen onze lijst met de MVP met de laagste gemiddelde score. Het gaat hierbij om de gemiddelde betrokkenheid bij een doelpunt per wedstrijd.


Ryota Morioka - Jupiler Pro League

Club: Waasland Beveren

Minuten: 806

Goals: 5

Assists: 6

MVP Score: 11

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,15

De Japanner Morioka is de grote onbekende in deze lijst. De aanvallende middenvelder die afelopen zomer een contract tekende bij Waasland-Beveren excelleert in de Belgische competitie. Morioka had al snel zijn draai gevonden bij Waasland-Beveren en heeft in korte tijd al een MVP-score van 11 punten bij elkaar gespeeld. In België wordt hij geroemd om zijn kwaliteiten als spelmaker. Als hij zo doorgaat heeft hij grote kans geselecteerd te worden voor de nationale selectie van Japan. Morioka is 26 jaar en speelde ook voor Slask Wroclaw (Pol) en Vissel Kobe (Jap). 

>>De gehele ranglijst MVP's in de Jupiler Pro League


Hirving Lozano - Eredivisie

Club: PSV

Minuten: 477

Goals: 6

Assists: 2

MVP Score: 8

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,50

Lozano (links op de foto) speelde niet alle minuten voor PSV, maar heeft zeker al indruk gemaakt als MVP. Met 6 doelpunten en 2 assists staat voert de Mexicaan de MVP-ranglijst aan in de Eredivisie. Lozano schoot in totaal 19 keer in 6 wedstrijden. Daarvan schoot hij 11 keer op doel en de overige 8 schoten verdwenen naast of over het doel. Daarmee heeft Lozano een accuraatheid van 58%. Tijdens zijn 6 optredens bracht de Mexicaan met zijn passing 9 keer een medespeler in scoringspositie. Slechts 2 van die kansen werden benut.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Eredivisie


Robert Lewandowski - Bundesliga

Club: Bayern München

Minuten: 605

Goals: 8

Assists: 2

MVP Score: 10

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,61

Lewandowski en Aubameyang staan beide aan kop als het gaat om de topscorer van de Bundesliga. Echter is het Lewandowski die een extra assist liet noteren. Daarbij had de Pool minder minuten nodig om tot scoren te komen dan Aubameyang. Lewandowski scoorde zijn 8 doelpunten door 24 keer op doel te schieten. Een gemiddeld scoringspercentage van 33% per schot.

Daarbij moet wel vermeld worden dat 3 van de 8 doelpunten vanaf de penaltystip werden gescoord. Dat betekent ook dat de 5 velddoelpunten voort komen uit 19 schoten (excl. 2 schoten op doel vanuit een vrije trap). Dan komen we op een gemiddeld scoringspercentage van 26%, wat een laag gemiddelde is voor een spits. Het is tekenend voor de cijfers van Bayern München dat momenteel 5 punten achter staat op Borussia Dortmund.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Bundesliga


Sergio Kun Agüero - Premier League

Club: Manchester City

Minuten: 467

Goals: 6

Assists: 3

MVP Score: 9

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,76

Sergio Kun Agüero speelde inmiddels 6 wedstrijden in dit Premier League-seizoen. Met een gemiddelde van 1 doelpunt per wedstrijd en daarbij nog 3 assists is de Argentijn goed begonnen aan het nieuwe seizoen. Niet vreemd, want de hele selectie van trainer Pep Guardiola presteert momenteel goed wat Manchester City een eerste plaats oplevert in de Engelse competitie. Agüero weet 50% van zijn schoten op het doel te krijgen. Zijn accuraatheid is vooralsnog minder dan die van Lozano, maar wel bijna het dubbele van Lewandowski.

De assists van Agüero hadden er nog meer kunnen zijn dan 3. De Argentijn creëerde met zijn passing nog 11 doelpuntrijke momenten, maar deze werden niet verzilverd door zijn teamgenoten. Aan doelpunten en kansen geen gebrek bij Manchester City.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Premier League


Radamel Falcao - Ligue 1

Club: AS Monaco

Minuten: 663

Goals: 12

Assists: 1

MVP Score: 13

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,78

Radamel Falcao heeft na de Japanner Morioka in deze lijst de meeste minuten gemaakt. Toch heeft de Colombiaan het hoogste doelpuntengemiddelde per 90 minuten. Hij is een zeer constante doelpuntenmaker en niemand kan dit seizoen de cijfers weerleggen van 12 doelpunten in 663 minuten. Dat betekent 1,64 doelpunten per 90 minuten! Er is ook niemand in deze lijst die in de buurt komt van een schotprecisie van 63%. De 12 doelpunten die hij scoorde kwamen voort uit slechts 19 schoten.

De assists zijn duidelijk bijzaak voor Falcao. Met slechts 1 assist blijft zijn MVP-score daarom hangen op 13, maar dan wel met de meeste minuten. Vandaar dat hij nog twee spelers voor zich moet dulden in deze lijst met MVP's.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Ligue 1


Ciro Immobile - Serie A

Club: Lazio Roma

Minuten: 630

Goals: 9

Assists: 4

MVP Score: 13

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,85

Ciro Immobile speelde alle wedstrijden van Lazio Roma tot nu toe. Wist daarin 9 keer te scoren en zorgde ook nog eens voor 4 assists. Dat allemaal in slechts 7 wedstrijden. Met een schotprecisie van 73% laat de Italiaan zien uiterst gericht te kunnen schieten. Slechts 8 van de 22 schoten misten het doel.

Voor zijn assists had Immobile niet veel beslissende passes nodig. Uit de 9 gecreëerde kansen wisten zijn medespelers 4 doelpunten te maken.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Serie A


Lionel Messi - Primera División

Club: FC Barcelona

Minuten: 630

Goals: 11

Assists: 2

MVP Score: 13

Betrokkenheid bij goals per wedstrijd: 1,85

Sinds de komst van trainer Enrico Valverde bij Barcelona spelen de Catalanen vaker met een valse nummer 9. Lionel Messi is samen met Morioka de enige speler die meer vanuit het middenveld speelt. Dat verklaart ook zijn 42 doelpogingen die hem 11 doelpunten hebben opgeleverd. Daarmee heeft de Argentijn een scoringspercentage van 26%. Een laag gemiddelde wat dat betreft, maar het levert hem wel 1,57 doelpunten per 90 minuten op. 

Gezien zijn positie is het bijzonder dat alle doelpunten van Messi binnen het zestienmetergebied gescoord zijn. Meestal heeft hij de aanval zelf opgezet om het daarna af te maken. Zijn status als doelpuntenmaker, spelmaker en dribbelaar maakt hij meer dan waar gezien het feit dat hij 13 kansen heeft gecreëerd, 283 succesvolle passes heeft afgeleverd en 42 keer op doel heeft geschoten. Het hoogste van allemaal in deze lijst.

Het zorgt er ervoor dat het elftal van Barcelona veelal om Messi draait. Het levert Barcelona een koppositie op met 5 punten voorsprong. De Catalanen wonnen alle 7 wedstrijden van dit seizoen tot nu toe.

>>De gehele ranglijst MVP's in de Primera División

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner