17.10.2017 08:00

Ingezoomd op: Ziyech aanvallend én verdedigend sterk

Hakim Ziyech staat bekend om zijn aanvallende kwaliteiten, maar de middenvelder van Ajax knapt ook veel verdedigend werk op. Dat blijkt uit de cijfers, want Ziyech is de speler uit de Eredivisie die het vaakst de bal verovert. 

Meeste balveroveringen
De Marokkaanse middenvelder deed in alle acht de Eredivisie-wedstrijden mee en miste dit seizoen nog geen minuut. Tijdens die duels pakte Ziyech maar liefst 76 keer een bal af. Met een gemiddelde van 9,5 ballen per duel blijft de Ajacied Ryan Thomas van PEC Zwolle net voor. De Nieuw-Zeelander onderschepte 73 keer de bal. Verder staan er nog twee spelers van Ajax in de top vijf: Joël Veltman en Nick Viergever.

  1. Hakim Ziyech: 76 balveroveringen
  2. Ryan Thomas: 73 balveroveringen
  3. Joël Veltman: 71 balveroveringen
  4. Stijn Schaars: 70 balveroveringen
  5. Nick Viergever: 65 balveroveringen

MVP Eredivisie
De geboren Drontenaar gaf dit seizoen al vijf assists. Dat is net zoveel als Denzel Dumfries van sc Heerenveen. Ziyech en Dumfries houden met dat aantal alle andere Eredivisie-spelers achter zich. Doordat de middenvelder van Ajax ook al drie doelpunten maakte, deelt hij met acht punten eveneens de eerste plaats op de MVP-ranglijst (doelpunten en assists gecombineerd). De PSV'ers Hiving Lozano en Jürgen Locadia hebben datzelfde aantal, al scoorden zij beiden zes keer en gaven ze twee assists.

Meeste schoten
Van de Eredivisie-spelers is Ziyech de speler die het vaakst een schot loste. Met zijn veertig pogingen blijft de 24-jarige Ajax-speler Locadia nipt voor. De PSV-aanvaller schoot in acht Eredivisie-duels 38 keer op het vijandelijke doel. Van de eerste zeven spelers in de lijst met meeste schoten is Ziyech de enige middenvelder. 

  1. Hakim Ziyech: 40 schoten
  2. Jürgen Locadia: 38 schoten
  3. Klaas-Jan Huntelaar: 34 schoten
  4. Wout Weghorst: 31: schoten
  5. Alireza Jahanbakhsh: 27 schoten
  6. Mimoun Mahi: 27 schoten
  7. Bjørn Johnsen: 26 schoten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner