30.10.2017 08:00

Tien Nederlandse talenten bij buitenlandse topclubs

Ieder scoutingapparaat van een zelfrespecterende topclub lijkt tegenwoordig het 'Chelsea-principe' toe te passen. De clubs lijken als doel te hebben zoveel mogelijk oesters in te willen kopen met de gedachte dat er vanzelf een keer een parel tussen zit. Een parel in de vorm van een zeer talentvolle voetballer die de club aan de nodige successen moet helpen, maar natuurlijk ook een miljoenentransfer. 

Voor het gemak noemen we het even het 'Chelsea-principe', omdat zij sinds enkele jaren de grondlegger zijn van deze transfertactiek. Juist die tactiek zorgt er mede voor dat Chelsea de meest succesvolle club is in de jeugdcompetities.

Hieronder een opsomming van een tiental Nederlandse talenten tussen de zestien en negentien jaar die bij een buitenlandse topclub spelen en in potentie een parel kunnen worden. 

Justin Hoogma

Leeftijd: 19 jaar

Positie: Verdediger

Vorige clubs: FC Twente en Heracles

Huidige club: 1899 Hoffenheim

Met Justin Hoogma beginnen we met de oudste van het stel talenten. Hoogma speelde in het seizoen 2016/2017 in totaal 34 Eredivisie-wedstrijden voor Heracles. Daarmee miste hij op zijn achttiende geen enkele speelminuut tijdens zijn eerste volledige seizoen voor Heracles. De zoon van oud-verdediger Nico-Jan Hoogma verdiende daarmee een transfer naar 1899 Hoffenheim.

Bij Hoffenheim maakt Hoogma momenteel zijn speelminuten in het tweede elftal. Saillant detail is wel dat Hoffenheim II momenteel na dertien wedstrijden vier keer gelijk speelde en vier keer verloor. In zeven van de duels waar Hoffenheim II punten verloor speelde Hoogma in de verdediging. In alle vijf duels die door de Duitse ploeg werden gewonnen dit seizoen speelde Hoogma geen minuut. Een slecht voorteken voor Hoogma?

 

Javairô Dilrosun

Leeftijd: 19 jaar

Positie: Vleugelaanvaller

Vorige club: Ajax

Huidige club: Manchester City

Dilrosun is één van de vele spelers die de jeugdopleiding van Ajax vroegtijdig verruilde voor een avontuur in het buitenland. Of dat een goede keuze is, zal de tijd ons leren. In de zomer van 2014 maakte Dilrosun op zestienjarige leeftijd de overstap naar Manchester City. De voetballer die bekend staat als een echte dribbelaar speelt nu bij Manchester City in de beloftencompetitie.

Echt veel speelminuten maakt de buitenspeler niet. In het seizoen 2016/2017 kwam Dilrosun tot zestien duels. Dit seizoen is de competitie inmiddels zeven wedstrijden onderweg waarin de Nederlander niet verder kwam dan twee optredens. Dilrosun heeft nog een contract tot medio 2019 bij Manchester City en heeft dus nog de tijd om zich door te ontwikkelen op een hoog niveau.

 

Rick van Drongelen

Leeftijd: 18 jaar

Positie: Verdediger

Vorige club: Sparta

Huidige club: Hamburger SV

Van Drongelen speelde net zoals Hoogma het afgelopen seizoen veel wedstrijden voor zijn club. De verdediger uit Zeeland speelde voor Sparta in het seizoen 2016/2017 in totaal 35 wedstrijden. De verwachting was een transfer naar een Nederlandse topclub, maar Van Drongelen kreeg een mooi aanbod vanuit de Bundesliga. De competitiestart van Van Drongelen was veelbelovend als linksback. In de derde wedstrijd raakte hij echter geblesseerd en heeft daarna niet meer kunnen spelen. Zijn rentree zal spoedig volgen.

 

Godfried Frimpong

Leeftijd: 18 jaar

Positie: Verdediger

Vorige club: Sparta Rotterdam

Huidige club: SL Benfica

Wederom een talentvolle verdediger van Sparta die een buitenlands avontuur is aangegaan. Frimpong is geboren in Rotterdam en tekende in 2015 een contract bij Benfica. Daar heeft hij een contract tot komende zomer. Ontwikkelt Frimpong zich door en kan hij van waarde zijn voor Benfica of bestaat er een kans dat hij komende zomer terug zal keren naar de Eredivisie?

Tijdens het afgelopen seizoen speelde Frimpong vrijwel niet en behoorde in sommige gevallen niet eens tot de wedstrijdselectie bij de U19 ploeg. Zijn ontwikkeling verloopt dus met horten en stoten. De Rotterdammer gelooft er nog in een grote speler te kunnen worden en wil daarmee een voorbeeld zijn voor de Schilderswijk.

 

Tahith Chong

Leeftijd: 17 jaar

Positie: Vleugelaanvaller

Vorige club: Feyenoord

Huidige club: Manchester United

Alleen al zijn verschijning met de geweldige bos krullen maakt Tahith Chong een opmerkelijke speler, maar ook zijn voetbalkwaliteiten liegen er niet om. Het is dus ook niet voor niets dat Manchester United al vroegtijdig bij Feyenoord aanklopte om de speler in te lijven. Chong heeft een nog een contract tot medio 2018. Er zullen verscheidene clubs op de loer liggen om dit talent op te pikken, maar de verwachting is dat hij een nieuw contract bij Manchester United krijgt.

Eind 2016 maakte Chong nog dit fantastische doelpunt. Bekijk hem hieronder:

 

Juan Familia-Castillo

Leeftijd: 17 jaar

Positie: Vleugelaanvaller

Vorige club: Ajax

Huidige club: Chelsea FC

Het tweede talent van Ajax uit deze lijst dat de weg naar Engeland vroegtijdig heeft gevonden. Familia-Castillo speelt sinds 2016 voor Chelsea en speelt daar voor zijn leeftijd zo verdienstelijk dat men er bij Chelsea over nadenkt hem vroegtijdig door te schuiven naar Chelsea U23. Familia-Castillo hangt nu tussen Chelsea U19 en Chelsea U23 in. Volgens de ex-Ajacied heeft Chelsea de beste jeugdopleiding en kan enkel Manchester City met de Londenaren concurreren. Toen bleek dat meerdere Engelse clubs interesse hadden in Familia-Castillo heeft hij op basis van de resultaten een keuze gemaakt voor Chelsea.

 

Millen Baars

Leeftijd: 17 jaar

Positie: Vleugelaanvaller

Vorige club: Ajax

Huidige club: Manchester United

Ook Millen Baars komt uit de jeugdopleiding van Ajax. Baars verliet Ajax uiteindelijk omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging en omdat hij regelmatig botste met de leiding bij Ajax. Naar verluidt waren Manchester United, Tottenham Hotspur, Chelsea en Arsenal geïnteresseerd in Baars. De Beverwijker koos uiteindelijk voor Manchester United waar hij nu de teamgenoot is van Tahith Chong.

 

Daishawn Redan

Leeftijd: 16 jaar

Positie: aanvaller

Vorige club: Ajax

Huidige club: Chelsea

Daishawn Redan is één van de jongere talenten die op dit moment bij een topclub in het buitenland zich verder mag ontwikkelen. Redan tekende afgelopen zomer een contract bij Chelsea en staat dus pas een aantal maanden onder contract bij de Londenaren. Bij Ajax stond hij bekend als echte goaltjesdief en dat liet hij onlangs ook zien bij Oranje U17. In de eerste kwalificatieronde richting het Europees Kampioenschap 2018 leidde hij Nederland met drie goals naar een 3-1 zege op Kosovo.

 

Immanuel Pherai

Leeftijd: 16 jaar

Positie: aanvallende middenvelder

Vorige club: AZ Alkmaar

Huidige club: Borussia Dortmund

Waar vele jonge talenten hun weg naar Engeland vinden, heeft Pherai ervoor gekozen zijn geluk in Duitsland te beproeven. De talentvolle voetballer heeft Mino Raiola als zaakwaarnemer en dat verklaart waarschijnlijk de vroege overstap naar het buitenland. Afgelopen zomer tekende Pherai een driejarig contract bij Borussia Dortmund. Pherai beleeft daar momenteel een prima seizoen. Hij speelde negen van de zestien duels en tijdens die wedstrijden scoorde hij al vier keer. Veel tijd om zich aan te passen heeft de Nederlander blijkbaar niet nodig. 

 

Joshua Zirkzee

Leeftijd: 16 jaar

Positie: spits

Vorige clubs: ADO Den Haag en Feyenoord

Huidige club: Bayern München

Voor de jonge Joshua Zirkzee is Bayern München alweer zijn derde club. Zirkzee speelde eerst bij ADO Den Haag. Vervolgens vertrok hij naar Feyenoord waar hij na één jaar alweer de overstap maakte naar Bayern München. Het gaat snel voor de lange, fysieke aanvaller die ook deel uit maakt van Oranje U17. Voor die Nederlandse ploeg speelde hij inmiddels zes wedstrijden waarin hij als centrumspits al drie keer tot scoren kwam. Een talent om in de gaten te houden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner