23.10.2017 09:00

PSV ontving 23 mln euro aan CL, Ajax 16 mln aan EL

Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen
Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen

Na deelname van PSV aan de Champions League in het vorige seizoen, heeft de club 23 miljoen euro uitbetaald gekregen van de UEFA. De Eindhovenaren strandden in de groep, nadat het onder Atlético Madrid, Bayern München en FK Rostov eindigde.

Ondanks de schamele twee punten die PSV bijeensprokkelde, was het Europese avontuur zeer lucratief. Alleen tegen FK Rostov werd tweemaal gelijkgespeeld: thuis 0-0, uit 2-2. De ploeg kreeg als startgeld een bedrag van 12,7 miljoen euro toebedeeld, terwijl dat verder opliep voor de behaalde punten en de premies voor de televisie-rechten.

Opvallend is dat Ajax het met zeven miljoen minder moest doen. De Amsterdammers bereikten vorig seizoen de finale van de Europa League (0-2 verlies), maar ontvingen 16,1 miljoen euro van de UEFA. Dat heeft vooral te maken met de uitkeringen van de televisie-rechten. Manchester United, de andere Europa League-finalist, ontving namelijk 44,5 miljoen euro.

In de Champions League was Juventus de absolute grootverdiener. De Oude Dame harkte een bedrag van ruim 110 miljoen euro binnen. Champions League-winnaar Real Madrid moest het met een stuk minder doen. De Koninklijke mocht 81 miljoen euro bijschrijven. Dat is zelf nog net iets minder dan Leicester City, dat een bedrag van 81,6 miljoen euro incasseerder. De Engelsen bereikten de kwartfinale van het miljardenbal. 

  • Te verdelen bedrag in Champions League: 1,396 miljard euro
  • Te verdelen bedrag in Europa League: 423,1 miljoen euro

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner