31.10.2017 13:30

Ingezoomd op: de winstpercentages van Verbeek

Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen
Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen

FC Twente stelde zondag Gertjan Verbeek per direct aan als nieuwe trainer. Daarom een een blik op zijn prestaties bij zijn vorige werkgevers. De oefenmeester zat sinds afgelopen zomer zonder club, nadat hij in de voorbereiding bij VfL Bochum zonder pardoes aan de kant werd geschoven.

In januari van 2015 volgde de Nederlander Peter Neururer op, die met Bochum op een elfde plaats stond. Verbeek deed het niet veel beter, want aan het einde van het seizoen stond de ploeg op dezelfde plaats. In de twee seizoenen daarop loodste hij de Duitse ploeg in de 2. Bundesliga naar een vijfde en negende eindnotering. Verbeek had bij Bochum een winstpercentage van 34%. Bochum was zijn tweede club in Duitsland als trainer, nadat hij bij 1. FC Nürnberg slechts 21 duels volhield, met een winstpercentage van slechts 24%. 

Toptijd in Almelo, matig in Rotterdam
Zijn beste periode qua winstpercentage kende Verbeek in zijn tweede termijn als trainer van Heracles Almelo: hij won vijftig procent van zijn duels. In de zomer van 2008 werd hij hoofdtrainer bij de club uit Overijssel, waarmee hij als zesde eindigde. Heracles won dat seizoen de helft van de wedstrijden, nog altijd de beste prestatie van de Almeloërs. Van het seizoen 2001/2002 tot en met 2003/2004 stond hij eveneens onder contract bij Heracles in de Jupiler League. Na 104 duels verliet hij die club, met een knap winstpercentage van 48%.

Een seizoen voor zijn tweede periode bij Heracles had hij de leiding over Feyenoord. Daar beleefde hij, op zijn periode bij 1. FC Nürnberg na, zijn slechtste prestatie als trainer, mede door flink veel blessures in de selectie. In een half jaar tijd won Verbeek met de Rotterdammers slechts vijf van de zeventien Eredivisie-wedstrijden (slechts 29% winst), waardoor hij ontslagen werd door de clubleiding.

Verbeek bij Twente
De in Deventer geboren Verbeek is nu na vier seizoenen weer terug in Nederland als trainer van FC Twente. "Ik vind ook dat een club met de grootte van FC Twente binnen afzienbare tijd weer moet kunnen concurreren met clubs als Vitesse, AZ en FC Utrecht. Voor nu hebben we geen tijd te verliezen om uit de onderste regionen weg te komen", zei Verbeek, die tevens als FOX Sports-analist werkzaam is, bij zijn aanstelling. Verbeek moet de club helpen aan overwinningen, al wordt dat in de aankomende periode lastig met dit programma voor de Tukkers: 

  • Speelronde 11: PSV (uit)
  • Speelronde 12: Heerenveen (thuis)
  • Speelronde 13: AZ (uit)
  • Speelronde 14: Ajax (thuis)

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner