07.03.2019 10:15

Waar is het CL-elftal van PSV van 12 jaar geleden?

Precies twaalf jaar geleden haalde PSV in het voorjaar van 2007 voor het laatst de kwartfinale van de Champions League. Die ronde bereikten de Eindhovenaren na een zinderend tweeluik tegen Arsenal FC in de achtste finale van het miljardenbal.

In eigen stadion bleef de ploeg van Ronald Koeman in de heenwedstrijd bijzonder knap overeind tegen de Londenaren, waar onder meer Cesc Fàbregas en Thierry Henry onder contract stonden. Met nog een klein half uur te spelen schoot Edison Méndez PSV op een 1-0 voorsprong, wat tevens de eindstand was. Met vertrouwen reisde de ploeg twee weken later af naar Engeland, voor de return tegen Arsenal FC. Deze werd bloedstollend spannend en even leek Alex de schlemiel te worden met een eigen treffer. Diep in de tweede helft torende de Braziliaan hoog boven iedereen uit en knikte hij PSV naar volgende ronde: 1-1.

Maar hoe verging het de spelers na deze apotheose bij Arsenal? Hier de basisspeler en de invallers van die ploeg:

Keeper: Gomes (37 jaar)
Na het Champions League-avontuur met PSV bleef Gomes nog één seizoen in Eindhoven. Daarna verkaste de Braziliaanse doelman naar Tottenham Hotspur, tussendoor werd hij in Londen uitgeleend aan 1899 Hoffenheim. Momenteel verdedigt de sluitpost de clubkleuren van Watford FC en heeft hij tot de zomer van 2019 een contract. Een jaar geleden flirtte hij op social media nog met PSV over een mogelijke terugkeer.

Rechtsback: Csaba Fehér (43 jaar)
De Hongaarse verdediger verliet Eindhoven aan het einde van het seizoen van het fantastische avontuur in het miljardenbal. Hoewel hij slechts zeven Eredivisie-duels namens PSV speelde, kwam hij wel zes keer in actie tijdens de Champions League. Fehér vertrok voor vier jaar naar NAC Breda en sloot zijn loopbaan in 2012 af bij Újpest FC, de club waar hij ook doorbrak. 

Centrale verdediger: Alex (36 jaar)
De Tank speelde een belangrijke rol tijdens het treffen met Arsenal en was in zijn beste dagen een ongelooflijk sterke verdediger. Na drie seizoenen PSV verkaste Alex naar Chelsea FC. Daar won hij onder meer de Premier League. Vervolgens transfereerde hij naar Paris Saint-Germain en sloot hij in de zomer van 2016 zijn carrière af bij AC Milan, nadat hij nog twee jaar voor die club had gespeeld.

Centrale verdediger: Timmy Simons (42 jaar)
De Belgische verdediger annex middenvelder was jarenlang een stille kracht bij PSV. Na vijf jaar verliet hij PSV in 2010 voor drie seizoenen 1. FC Nürnberg. Simons was 35 jaar toen hij terugkeerde naar Club Brugge, maar is inmiddels assistent-trainer bij de ploeg van onder meer Ruud Vormer, Stefano Denswil en Arnaut Danjuma-Groeneveld. Na vorig seizoen stopte hij ermee, al deed de 42-jarige Simons nog mee in vijf Eerste Klasse-duels.

Linksback: Carlos Salcido (38 jaar)
Lang voor onder meer Andrès Guardado en Hirving Lozano speelde de Mexicaanse verdediger Salcido in Eindhoven. De spijkerharde linkspoot verliet PSV in 2010, vertrok naar Fulham en via UANL Tigres belandde hij bij Deportivo Guadalajara. De 37-jarige Salcido stond daar nog tot de zomer van 2018 onder contract. Bij Veracruz heeft hij voor de aankomende maanden een nieuw avontuur gevonden.

Middenveld: Phillip Cocu (48 jaar)
Cocu was in 2006 na uitstekende jaren op Europees topniveau teruggekeerd naar Eindhoven en maakte dat seizoen af bij PSV, maar beëindigde zijn carrière in de zandbak bij Al Jazira Club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat hield hij één seizoen vol om vervolgens de trainersopleiding te volgen. Via de jeugd van PSV werd hij de hoofdtrainer in Eindhoven. In 2015, 2016 en 2018 veroverde hij met zijn ploeg de landstitel in de Eredivisie. Daarna werd hij trainer bij Fenerbahçe, maar daar hield hij het niet lang vol en werd hij ontslagen. 

Middenveld: Jason Čulina (38)
De Australiër voetbalde in Nederland ook voor Ajax en FC Twente, maar na zijn PSV-avontuur vertrok hij naar zijn geboorteland om te spelen voor Gold Coast United. Hij verliet Australië niet meer en speelde nog voor Newcastle United Jets en Sydney FC. In februari 2013 stopte hij met voetballen. De laatste jaren was hij assistent trainer, maar sinds januari 2018 had hij zin eerste klus als hoofdtrainer bij Sydney United 58, op het tweede niveau. Dat duurde tot december jongstleden, momenteel zit Čulina zonder club.

Middenveld: Edison Méndez (39 jaar)
De Ecuadoriaan speelde drie jaar in Eindhoven en versleet daarna een hoop clubs in Zuid-Amerika. Zo speelde hij in Colombia, Ecuador en Brazilië voor LDU Quito, Atlético Mineiro, CS Emelec, Santa Fe en El Nacional. Bij die laatste club hing hij in 2015 zijn schoenen in de wilgen. 

Linksbuiten: Xiang Sun (36 jaar)
De Chinees was een vreemde verschijning in Eindhoven. PSV, dat door Guus Hiddink in die periode enigszins op de Aziatische toer was, huurde Sun na een proefperiode. Daags na zijn competitie-debuut werd de linkspoot de eerste Chinese speler in de Champions League. Aan het einde van het seizoen besloot PSV de optie tot koop niet te lichten, waardoor Sun na een paar maanden weer terugkeerde naar China. In 2008 probeerde hij het nogmaals in Europa, bij Austria Wien, maar ook dat werd geen succes. Bij Shanghai SIPG speelt hij momenteel voornamelijk in het tweede elftal.

Spits: Arouna Koné (35 jaar)
De fysiek sterke spits uit Ivoorkust kwam over van Roda JC, maar na twee seizoenen verliet hij PSV alweer. Bij zijn latere clubs groeide Koné uit tot een goede voetballer, met name door zijn periode bij Everton FC. Ook speelde hij onder meer voor Sevilla FC, maar nu is hij actief in Turkije namens Sivasspor. Daar heeft hij een doorlopend contract tot de zomer van 2019. 

Rechtsbuiten: Jefferson Farfán (34 jaar)
De aanvaller uit Peru werd in januari 2017 opgepikt door het Russische Lokomotiv Moskou. Net als Cocu belandde Farfan bij Al Jazira Club, maar zijn grootste sporen liet hij achter in Duitsland bij FC Schalke 04. Daar speelde hij zeven seizoenen en kwam hij tot 170 Bundesliga-wedstrijden.

De invallers: Eric Addo, Mika Väyrynen en Ibrahim Afellay
Addo (40) verkaste na PSV naar Roda JC en FC Eindhoven, waar hij zijn loopbaan eindigde. De Finse middenvelder Väyrynen (36 jaar) reisde na zijn periode bij PSV de wereld over om te spelen voor Leeds United, Los Angeles Galaxy en HJK Helsinki. Bij Helsingfors IFK sloot hij eind 2017 zijn loopbaan af. Afellay (32) bereikte het hoogste niveau, want na PSV maakte hij in 2010 een spectaculaire transfer naar FC Barcelona. Een écht succes werd dat nooit en via FC Schalke 04 en Olympiakos belandde de 53-voudig Oranje international bij Stoke City. PSV maakte woensdag bekend dat Afellay gaat meetrainen met de club om fit te worden. Wat de toekomst brengt, is ongewis. 

Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van de return in Londen:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner