20.12.2017 23:28

Twente schiet Ajax voor vierde jaar voor winter uit beker

FC Twente knikkerde woensdagavond Ajax uit de KNVB beker, door de strafschoppen beter te nemen dan de Amsterdammers. Zodoende is de achtste finale het eindstation voor Ajax, dat voor het vierde jaar op rij niet overwintert in de KNVB beker.

Ajax, dat al vier jaar geen hoofdprijs meer pakte, moet zich daarom net als de afgelopen jaren richten op de Eredivisie. De ploeg van Marcel Keizer richtte zich na het Europese debacle op de nationale dubbel, maar door de KNVB beker kan nu al een streep. Dat is opnieuw vroeg in het seizoen voor Ajax. Nadat het in 2014 met 5-1 verloor van PEC Zwolle in de finale, ging het in de seizoenen daarna steevast fout voor de winteronderbreking. Vorig seizoen strandden de hoofdstedelingen ook in de achtste finale, toen was SC Cambuur de betere ploeg.

• 2017/2018: achtste finale vs. Twente 6-5 na strafschoppen
  • 2016/2017: achtste finale vs. Cambuur 2-1
  • 2015/2016: derde ronde vs. Feyenoord 1-0
  • 2014/2015: achtste finale vs. Vitesse 4-0

Weerbaar FC Twente
Ajax leek een relatief eenvoudige wedstrijd te spelen tegen de Tukkers na de vroege openingstreffer van Justin Kluivert, maar de thuisploeg toonde zich weerbaar. In de eerst helft liep de ploeg veel achter de bal aan, maar op basis van flink veel werklust kon de ploeg zich herstellen. In de blessuretijd ramde Oussama Assaidi via het hoofd van Joël Veltman langszij. Adnane Tighadouini (Twente) en Hakim Ziyech (Ajax) misten tijdens de eerste vijf strafschoppen, waarna alle Twente-spelers bleven scoren. Matthijs de Ligt werd de schlemiel door zijn beslissende strafschop te missen.