21.12.2017 15:15

Ontslagen Keizer nationaal beter dan voorganger Bosz

Een dag na de bekeruitschakeling in de KNVB beker is Marcel Keizer aan de kant geschoven door Ajax. Samen met Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman is het trio op non-actief gezet. Na het duel met FC Twente (6-5 na strafschoppen) van woensdagavond was de kritiek omtrent Keizer weer toegenomen.

Qua sportieve prestaties deed de oefenmeester het helemaal niet zo slecht, zeker in vergelijking met voorganger Peter Bosz. Door de vroege Europese uitschakeling van Keizer tegen OGC Nice en Rosenborg BK was het contrast enorm met de finaleplaats van een seizoen eerder. Bosz zal dankzij die prestatie altijd een streepje voor hebben bij de Ajax-fans, maar binnen de Nederlandse landsgrenzen presteert de geplaagde Keizer iets beter.

In de achtervolging
De Eredivisie is met zeventien gespeelde wedstrijden precies op de helft. Ajax zal in de tweede helft van het seizoen in de achtervolging moeten op PSV. De Eindhovenaren hebben een voorsprong van vijf punten. Ook Bosz stond vorig seizoen tweede op de ranglijst met vijf punten achterstand op de koploper, wat toen Feyenoord was. Toch pakte Keizer een punt meer en scoorde hij aanzienlijk meer doelpunten. Alleen de defensie was onder Bosz iets meer op orde.

Bosz ging de achtervolging in met 37 behaalde punten, Keizer pakte er 38. Ook scoort Ajax er flink op los met de nieuwe trainer. Waar Bosz, bekend om zijn aanvallende speelstijl, 35 doelpunten met Ajax maakte, staat de teller dit seizoen al op 51 doelpunten. In de achterhoede kreeg Bosz wel minder tegendoelpunten: dertien goals, tegenover zestien tegendoelpunten voor het Ajax van Keizer.

Bekeruitschakeling voor de winter
De bekerdeceptie tegen FC Twente was de vierde uitschakeling op rij voor de winterstop. Bosz ging er vorig seizoen af tegen SC Cambuur (2-1) in de achtste finales, Keizer verloor in dezelfde ronde in Enschede. In dat opzicht presteren beide Ajax-trainers hetzelfde, maar past dat wel in de Amsterdamse traditie om slecht voor de dag te komen in de KNVB beker.