25.12.2017 10:00

De 5: Nederlandse trainers die de kerst wel halen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de recent ontslagen Nederlandse trainers in Europa een lijst van oefenmeesters die de club wel haalden bij hun club.

1: Jordi Cruijff, Maccabi Tel Aviv
Een aantal jaar (sinds 2012) was de zoon van Johan Cruijff technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv, de meest succesvolle club uit Israël. Zo haalde hij onder meer Peter Bosz naar zijn ploeg, maar die vertrok een half jaar later alweer naar Ajax. Sinds de start van dit seizoen staat Cruijff zelf voor de groep. Na veertien speelrondes staat de ploeg er niet al te best voor, met een vierde plaats in Ligat ha'Al.

2: Jaap Stam, Reading FC
Een jaar geleden was de keuzeheer heel dichtbij promotie naar de Premier League. In zijn eerste seizoen loodste hij Reading FC naar de derde plaats in de Championship. In de finale van de play-offs ging de ploeg van Stam echter onderuit tegen Huddersfield Town, dat de strafschoppen beter nam. Dit seizoen heeft Reading FC het een stuk moeilijker, want na 22 wedstrijden staat de ploeg veertiende

3: Ricardo Moniz, Randers FC
In Denemarken heeft Moniz Randers FC onder zijn hoede. De oefenmeester was vorig jaar nog trainer bij FC Eindhoven, terwijl hij ook trainer was bij onder meer Hamburger SV en RB Salzburg. Moniz moet vrezen voor zijn positie als trainer bij Randers FC, want soepel gaat het allerminst. Vorig jaar eindigde de ploeg nog zevende, nu staat het laatste in de Deense Superliga na negentien speelrondes.

4: Arno Pijpers, FC Flora
In 2010 had Pijpers twee maanden de leiding bij Willem II, waarna hij in het seizoen 2013/2014 FK Taraz uit Kazachstan trainde. Daarna had Pijpers, die begin deze eeuw bondscoach was van het nationale elftal van Estland, drie seizoenen geen club onder zijn hoedde, alvorens hij naar FC Flora uit Estland verkaste. Begin november pakte hij de landstitel met die club in de Meistriliiga. Bij FC Flora heeft Pijpers een contract tot het einde van deze maand. Tussen 2008 en 2010 was Pijpers ook bondscoach van Kazachstan.

5: Erik van der Meer, Budapest Honvéd
Voordat Van der Meer trainer werd in Hongarije, gaf hij leiding in Qatar aan Qatar SC en in Oekraïne aan FK Stal Kamjanske. Met Budapest Honvéd doet Van der Meer het alleraardigst, want de ploeg staat na negentien wedstrijden op een vierde plaats in de Hongaarse NB 1. De achterstand op koploper Ferencvárosi TC is echter groot, dertien punten. In de tweede voorronde van de Champions League werden Van der Meer en Budapest Honvéd uitgeschakeld door Hapoel Be'er Sheva. 

Buiten Europa is onder meer Henk ten Cate nog hoofdtrainer. In de Verenigde Arabische Emiraten heeft de voormalig assistent-trainer van Frank Rijkaard bij FC Barcelona momenteel Al-Jazira Club onder zijn hoede. Die club loodste hij vorige week naar de halve finale van het WK voor clubs. In de halve eindstrijd was Real Madrid met 1-2 echter nipt te sterk. Ook in de troostfinale ging Ten Cate met zijn ploeg onderuit, Al-Jazira Club verloor met 4-1 van het Mexicaanse CF Pachuca.

De laatste 5:
Winnaars van het WK voor clubs
Jongste spelers ooit in de Europa League
Keepers die al vijf keer de nul hielden
Landen met de grootste WK-prijzenkast
MVP's van de grootste Europese competities

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner