27.12.2017 10:45

Veel goals in slotfase, Feyenoord scoort vaak vroeg

In de eerste seizoenshelft van 2017/2018 scoorden de ploegen uit de Eredivisie over het algemeen het vaakst in de laatste vijftien minuten. Bijna een kwart van alle treffers werden tussen de 77e en negentigste minuut gemaakt.

Opvallend is dat er een opbouw zit in de treffers. Zo wordt er in de openingsfase een stuk minder gescoord dan in het restant van de wedstrijden. Tussen minuut nul en vijftien scoren de ploegen dertien procent van het totaal aantal treffers. Dat geldt ook voor minuut zestien tot en met dertig. In de laatste vijftien minuten voor rust loopt het percentage op tot zestien procent. Het eerste half uur na de theepauze levert een productiviteit op van achttien procent, terwijl de meeste doelpunten vallen in het laatste kwartier.

Feyenoord uitzondering
Feyenoord, Willem II en Roda JC zijn in dat opzicht een uitzonderingen. Zij zijn de enige ploegen die vaker voor dan na rust scoren. Feyenoord scoort vooral veel in de openingsfase van een wedstrijd. Tien van de 37 treffers maakten de Rotterdammers in de eerste vijftien minuten van een wedstrijd. Ter vergelijking met andere veel scorende ploegen: Ajax scoort in dat tijdsbestek slechts twee goals, terwijl AZ blijft steken op één treffer. Sparta Rotterdam scoorde nog geen enkele treffer in het eerste kwartier dit seizoen.

Ajax sterk eindschot en Haags kwartiertje
PSV staat bekend om de late ontsnappingstreffers, maar het is Ajax dat het vaakst in de slotfase van een wedstrijd scoort. Van de 54 doelpunten maakten de Amsterdammers veertien in de laatste vijftien minuten. De ploeg, waar Marcel Keizer door de clubleiding werd ontslagen, scoort sowieso veel vaker in het tweede bedrijf. Maar liefst 68% van de treffers werden na de theepauze gemaakt, tegenover 32% aan doelpunten voor rust. Dat geldt ook voor AZ, die ploeg noteert een percentage van 74% qua goals na rust.

Het fenomeen Haags kwartiertje bestaat nog altijd. De ploeg van Alfons Groenendijk is vooral trefzeker in de laatste fase van de wedstrijd. De Hagenaren maakten namelijk acht goals in het laatste kwartier, dat zijn drie treffers meer dan elke andere fase van een wedstrijd.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner