28.12.2017 15:00

Ten Hag ruilt records Utrecht in voor Ajax-avontuur

Ajax heeft Erik ten Hag aangesteld als nieuwe trainer. De oefenmeester volgt de ontslagen Marcel Keizer op tekent in Amsterdam een contract van tweeënhalf seizoen. Ten Hag komt over van het succesvolle FC Utrecht, waar hij tweeënhalf jaar trainer was.

Met de Domstedelingen kende hij een geweldig kalenderjaar. 2017 werd namelijk het jaar waarin FC Utrecht haar eigen clubrecord verbeterde. Zestien jaar geleden pakte FC Utrecht namelijk 64 punten in 35 Eredivisie-duels, terwijl de ploeg 2017 afsloot met 65 punten uit 33 wedstrijden. In 2001 speelde FC Utrecht dus meer wedstrijden, maar pakte het toch minder punten. Bovendien boekte de ploeg van Ten Hag dit kalenderjaar twintig overwinningen. Daarmee verbetert FC Utrecht haar eigen record uit 1982, 2001 en 2013 toen het achttien zeges boekte.

Succesvolste kalenderjaren in Eredivisie

  1. 2017 - 65 punten (34 wedstrijden)
  2. 2001 - 64 punten (35 wedstrijden)
  3. 1976 - 60 punten (37 wedstrijden)
  4. 1982 - 60 punten (38 wedstrijden)
  5. 1991 - 60 punten (39 wedstrijden)

Opbouw carrière
Ten Hag had in het seizoen 2012/2013 voor het eerst de leiding over een eerste elftal. Met Go Ahead Eagles kende hij een wisselvallig jaar, maar via de nacompetitie dwongen de Deventenaren toch promotie naar de Eredivisie af. Ten Hag promoveerde niet mee, want hij verkaste naar Bayern München, waar hij de trainer werd van het tweede elftal en nauw ging samenwerken met Pep Guardiola. In de Bayern Regionalliga werd hij direct kampioen, maar promoveren deed de ploeg niet. Het tweede seizoen eindigde hij als runner-up achter Würzburger Kickers. In die periode haalde hij zijn hoogste winstpercentages als trainer.

In de zomer van 2015 verliet hij Duitsland voor het hoofdtrainerschap bij FC Utrecht, als opvolger van Rob Alflen die met de ploeg elfde eindigde in de Eredivisie. In Utrecht ontving Ten Hag direct lovende kritieken, omdat hij zijn ploeg tactisch op meerdere manieren kon laten spelen. Het eerste seizoen sloot hij af op een knappe vijfde plaats, terwijl FC Utrecht het tweede seizoen vierde werd. In zijn eerste jaar in de Domstad won hij de Rinus Michels Award voor beste trainer van Nederland. 

Hoogste winstpercentage ooit bij FC Utrecht
Begin dit jaar leek de ploeg te stunten in de voorronde van de Europa League tegen Zenit St. Petersburg, maar het werd alsnog uitgeschakeld. Hoewel FC Utrecht de eerste seizoenshelft wisselvallig speelde, was 2017 een zeer succesvol kalenderjaar voor de ploeg. Over de afgelopen drie jaar haalde Ten Hag met FC Utrecht een winstpercentage van gemiddeld ruim 48% in de Eredivisie. Dat is het hoogste percentage ooit voor een FC Utrecht-trainer in de Eredivisie en een stuk meer dan zijn voorganger Alflen, die bij Utrecht afsloot met een winstpercentage van 32%.

Ajax en FC Utrecht kwamen woensdagavond al overeen over een transfersom van naar verluidt iets minder dan één miljoen euro. Alfred Schreuder, tot op heden in dienst bij 1899 Hoffenheim als assistent van Julian Nagelsmann, wordt de assistent-trainer van Ten Hag. Als de oefenmeester met Ajax op trainingskamp is geweest in Portugal, hervatten de Amsterdammers 21 januari de competitie. Er wachten direct twee heel interessante affiches voor Ten Hag, die de eerste trainer wordt sinds de invoering van betaald voetbal in 1956 die voor Ajax debuteert in De Klassieker:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner