12.01.2018 14:37

De Kalender: kraker op Anfield, Dost op jacht

Bas Dost kan juichen na weer een doelpunten voor Sporting CP. (7-1-2018)
Bas Dost kan juichen na weer een doelpunten voor Sporting CP. (7-1-2018)

Met de rubriek 'De kalender' blikken we vooruit op de wedstrijden die gepland staan in het daaropvolgende weekend. Dost gaat weer op doelpuntenjacht en krakers in Duitsland en Engeland.

Vrijdag 12 januari
20.30u Bayer Leverkusen - Bayern München
Bayern München is de superieure koploper van de Bundesliga. De voorsprong op de achtervolgers bedraagt al minimaal elf punten. De strijd om de runner-up van Der Rekordmeister is nog wel ongekend spannend. De nummer twee Schalke04, drie Borussia Dortmund, vier Bayer Leverkusen, vijf RB Leipzig en zes Borussia Mönchengladbach staan op maximaal twee punten van elkaar. Een zege van de thuisploeg in de topper tegen Bayern München zou de titelrace enigszins nieuw leven in kunnen blazen, maar is vooral voor Leverkusen cruciaal in de strijd om de Champions League-tickets. De nummer een tot en met vier plaatst zich rechtstreeks, de vijfde gaat de voorrondes in.

Een goed resultaat voor Bayer Leverkusen is zeker niet uitgesloten. Bayern München had het de laatste jaren ontzettend lastig in de BayArena. De laatste zege van de bezoekers komt uit het seizoen 2012/2013. Bayer Leverkusen boekte de laatste vier edities een prima resultaat:

  • 2016/2017: 0-0
  • 2015/2016: 0-0
  • 2014/2015: 2-0
  • 2013/2014: 1-1

Zaterdag 13 januari
18.30 RB Leipzig - Schalke04
In hetzelfde kader als de Bundesliga-wedstrijd van een dag eerder is de wedstrijd tussen RB Leizpig en Schalke04 een belangrijke pot. Schalke staat (nog) op de tweede plaats, maar kan bij een nederlaag op plaats zes belanden. Thuisploeg Leipzig was vorig jaar dé revelatie door als promovendus tweede te eindigen en blijkt dit seizoen een blijvertje. De ambitieuze club doet het goed en kan zich opnieuw meten met de beste clubs van Duitsland.

Door de stormachtige opkomst van nieuwkomer Leipzig - opgericht in 2009 - werd deze wedstrijd pas één keer eerder gespeeld in de Red Bull Arena. Vorig seizoen won de thuisploeg met 2-1.

Zondag 14 januari
17.00u Liverpool - Manchester City
Wie kan Manchester City nog stoppen en van het kampioenschap houden? Liverpool gaat zondagmiddag op Anfield een belangrijke poging wagen. De voorsprong van City op de rest van de top zes is minimaal vijftien punten en de ploeg van manager Pep Guardiola verkeert in ongekende topvorm. De koploper is nog ongeslagen, maakte de meeste goal, kreeg de minste doelpunten tegen en verbrak midweeks een stokoud record.

Thuisploeg Liverpool moet het stellen zonder smaakmaker Coutinho, die naar FC Barcelona vertrok. Daarentegen kan het wel beschikken over nieuwkomer Virgil van Dijk, die met een fenomenale wedstrijd debuteerde als duurste verdediger ooit. Met zijn winnende doelpunt tegen Everton (2-1) zette hij een ijzersterke reeks van The Reds voort. De ploeg van Jurgen Klopp is al dertien wedstrijden op rij niet verslagen in de Premier League. De twee clubs met de beste vorm kruisen de degens op Anfield:

  • Liverpool: 13 wedstrijden ongeslagen, 9 overwinningen
  • Manchester City: 22 wedstrijden ongeslagen, 20 overwinningen

21.15u Sporting CP - CD Aves
Bas Dost kan zondagavond weer op jacht naar nóg meer doelpunten. De Nederlandse spits is ook dit seizoen weer in bloedvorm in Portugal. De teller staat al op zestien doelpunten in zeventien wedstrijden, waardoor hij een gooi doet naar prolongatie van zijn topscorerstitel. Waar hij vorig seizoen met een straatlengte voorsprong topscorer werd, doet Jonas, spits van SL Benfinca, het met twintig treffers nog wel wat beter. Laagvlieger Aves is een goede prooi in de doelpuntenjacht van Dost.

Met zijn doelpunten heeft Dost een belangrijk aandeel in de titelrace van zijn club. Sporting staat tweede, met twee punten achterstand op koploper FC Porto. Dost heeft Sporting al een paar keer gered dit seizoen. In vijf wedstrijden zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat zijn ploeg niet tegen puntverlies aanliep.

  • Sporting CP - Vitória Setúbal: 1-0 - 1 goal
  • CD Feirense - Sporting CP: 2-3 - 1 goal
  • Rio Ave FC - Sporting CP: 0-1 - 1 goal
  • Sporting CP - Os Belenenses: 1-0 - 1 goal
  • Boavista - Sporting CP: 1-3 - 2 goals

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner