19.01.2018 15:00

De Kalender: volop Eredivisie en kraker Serie A

Met de rubriek 'De kalender' blikken we vooruit op de wedstrijden die gepland staan in het daaropvolgende weekend. Hoogtepunt van het weekend is de Klassieker op zondagmiddag: Ajax - Feyenoord.

Vrijdag 19 januari
20.00u FC Utrecht - AZ
Er staat een mooie en loodzware week op het programma voor FC Utrecht. Zonder de naar Ajax vertrokken hoofdtrainer Erik ten Hag ontvangen de Domstedelingen in één week tijd AZ, Feyenoord en Ajax. Drie thuiswedstrijden op rij, tegen hooggeplaatste clubs op de ranglijst. Voordeel is dat nieuwe trainer Jean-Paul de Jong als assistent is doorgeschoven en de ploeg dus al kent.

FC Utrecht en AZ maken er altijd aantrekkelijke wedstrijden van die alle kanten op gaan. Zo wonnen beide ploegen in de finale van de play-offs de thuiswedstrijd met 3-0, won AZ eerder in het seizoen weer met 3-0 en boekte Utrecht in 2015 nog een grote 6-2 zege.

Zaterdag 20 januari
16.00u Burnley - Manchester United
De revelatie van het seizoen in de Engelse Premier League is Burnley. Lange tijd kon het alleraardigst mee met 'de grote zes', maar de huidige zevende plaats is ook een prestatie van formaat. Vorig seizoen eindigde Burnley nog op de zestiende plaats en het seizoen daarvoor kwam de club uit in de Championship.

Burnley blijkt een taaie tegenstander voor de grote ploegen in Engeland. Op bezoek bij Liverpool (1-1), Tottenham Hotspur (1-1) en Manchester United (2-2) werd er een punt gepakt. Op Old Trafford kroop United door het oog van de naald met een gelijkmaker in de blessuretijd.

Opvallend is de lage doelpuntenproductie van Burnley. De ploeg maakte pas negentien treffers en heeft dankzij de twintig tegentreffers zelfs een negatief doelsaldo. Er zijn maar drie ploegen in Engeland die minder doelpunten maakten dan de huidige subtopper: Brighton & Hove Albion, West Bromwich Albion en Swansea City.

18.30u Roda JC - FC Twente
Een degradatiekraker in Limburg! Roda is met de zeventiende plaats gedeeld hekkensluiter van de Eredivisie, Twente doet het maar iets beter met de zestiende plaats. Met het ontslag van Rene Hake en de komst van Gertjan Verbeek werd nog niet de gewenste omslag bereikt: de Tukkers presteren met de nieuwe trainer niet beter dan daarvoor.

Roda is het wel gewend om tegen degradatie te strijden. In de laatste vijf seizoenen degradeerde de club één keer direct en bleef het drie keer via nacompetitie op de valreep in de Eredivisie. Voor FC Twente is het iets nieuws na een aantal succesvolle jaren. Met de komst van onder meer Adam Maher wil de club weer snel de weg naar boven inslaan.

Zondag 21 januari
14.30u Ajax - Feyenoord
De enige echte Klassieker van Nederland op zondagmiddag in Amsterdam: Ajax - Feyenoord! Voor deze bijzondere wedstrijd is een eigen artikel gemaakt. Lees hier alles over de Klassieker.

20.45u Inter - AS Roma
Er beginnen gaten te ontstaan in de top van de Serie A. Waar Napoli, Juventus, Inter, AS Roma en Lazio Roma lange tijd nek aan nek gingen, nemen Napoli en regerend kampioen Juventus afstand. Voor zowel Inter als Roma is het aanhaken of afhaken in de Italiaanse titelstrijd.

De eerste ontmoeting van het seizoen tussen beide rivalen, in Rome, werd gewonnen door de bezoekers uit Milaan: 1-3. Mauro Icardi boog de achterstand om en zette de toon voor zijn jacht naar de topscorerstitel. De Argentijn is met achttien doelpunten in een strijd met Ciro Immobile, die er net iets meer maakte: twintig stuks. Zondagavond zal de jacht van Icardi weer worden voortgezet.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner