23.01.2018 16:00

Chelsea heeft het grootste vreemdelingenlegioen

Van alle teams uit de vijf grootste Europese competities is Chelsea FC de ploeg die dit seizoen het minste speeltijd gunde aan een speler uit het eigen land. De Londense club gebruikte dit seizoen 22 spelers in de Premier League, waarvan er maar twee uit Engeland kwamen.

Alleen Gary Cahill en Danny Drinkwater speelden dit seizoen als enige twee Engelse spelers in de competitie. Zij hadden een gezamenlijke speelaandeel van slechts 6,8%. Ethan Ampadu heeft ook de Engelse nationaliteit, maar hij komt uit voor de nationale ploeg van Wales en is dus op papier een buitenlandse speler. Maar liefst 93,2% van de speeltijd van Chelsea werd ingevuld door buitenlandse spelers. Azpilicueta, Thibaut Courtois en Marcos Alonso kregen de meeste speelminuten van trainer Antonio Conte. 

Na Chelsea FC volgt het Duitse Eintracht Frankfurt met het grootste spelaandeel voor buitenlandse spelers uit de vijf grootste Europese competities. Zes van de 25 spelers zijn afkomstig uit Duitsland, de overige negentien spelers kwamen van over de landsgrenzen. Bij Eintracht Frankfurt spelen onder meer Jetro Willems, Jonathan de Guzman en voormalig FC Utrecht-aanvaller Sébastien Haller.

Clubs met meeste speeltijd voor buitenlandse spelers:

  1. Chelsea: 93,2%
  2. Frankfurt: 88,1%
  3. Arsenal: 86,6%
  4. Udinese: 84,4%
  5. Napoli: 82,0%

Het is niet geheel verrassend dat Athletic Bilbao de meeste speeltijd gunt aan Spaanse spelers. De Baskische grootmacht heeft namelijk een bijzonder spelers- en transferbeleid, aangezien er alleen Basken voor de club mogen spelen. Op één speler na komen alle Athletico Bilbao-spelers na uit Spanje. Alleen Aymeric Laporte heeft de Franse nationaliteit, maar de mandekker is een Franse Bask. Hij speelde 1710 minuten in de Primera División dit seizoen en daarmee vertegenwoordigt hij 8,6% van het speelaandeel van niet-Spaanse spelers in de competitie. 

Clubs met meeste speeltijd voor binnenlandse spelers:

  1. Bilbao: 91,4%
  2. Sassuolo: 87,3%
  3. Espanyol: 81,5%
  4. Freiburg: 81,0%
  5. Alavés: 76,2%

Opvallend is dat geen enkele club uit de Ligue 1 en de Premier League in bovenstaande lijst staan. Vooral in Engeland spelen overwegend buitenlandse spelers, want er zijn slechts twee teams die met meer binnenlandse dan buitenlandse spelers actief waren dit Premier League-seizoen: AFC Bournemouth en Everton FC. De overige achttien clubs speelden hoofdzakelijk met buitenlandse spelers.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner