26.01.2018 10:00

De 5: huurspelers die zich uitstekend ontwikkelen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. In de huidige transferperiode blikken we terug op de zomer waarin toptalenten werden verhuurd om zich te ontwikkelen. Deze vijf spelers deden dat uitstekend.

1: Kylian Mbappé
Vorig seizoen maakte hij naam bij AS Monaco. Met onder meer Bernardo Silva,  Benjamin Mendy en Tiemoué Bakayoko (verdienden ook allemaal toptranfsers) in de gelederen werd AS Monaco kampioen. Om dat te doorbreken dook Paris Saint-Germain op bij de Monegasken. De ploeg wilde Mbappé overnemen, maar omdat het ook Neymar kocht voor 222 miljoen euro, lukte het de Parijzenaars niet om dat ineens te financieren. Daarom besloot Paris Saint-Germain Mbappé te huren met verplichte optie tot koop. Daar zal de ploeg geen spijt van krijgen, want de negentienjarige aanvaller is dit seizoen van wereldklasse. Samen met Neymar en Edinson Cavani schrikt hij elke tegenstander af en ontwikkelt hij zich razendsnel.

  • Competitieduels: 17 duels
  • Competitiegoals: 9 goals

2: Gonçalo Guedes
Mede door de komst van Neymar en Mbappé moest Gonçalo Guedes plaatsmaken. De Portugese vleugelaanvaller werd een half jaar eerder nog voor een slordige dertig miljoen euro overgenomen van SL Benfica, maar was nog niet rijp genoeg voor een plek in de basis bij Paris Saint-Germain. De Fransen besloten hem te verhuren aan het Spaanse Valencia CF, waar hij momenteel de pannen van het dak speelt. De razendsnelle buitenspeler is één van de redenen waarom Valencia CF bezig is aan een droomseizoen, slechts eenmaal eerder sprokkelde het namelijk meer punten na negentien wedstrijden in La Liga. 

  • Competitieduels: 16 duels
  • Competitiegoals: 4 goals

3: Kurt Zouma
De robuuste centrale verdediger werd ruim twee seizoenen geleden door Chelsea FC overgenomen van AS Saint-Étienne, maar in Londen had hij nimmer een vaste basisplaats. Door de komst van Antonio Rüdiger en de van een huurperiode teruggekeerde Andreas Christensen was Zouma overbodig. Stoke City maakte daar gretig gebruik van, want de ploeg huurt de Fransman dit seizoen. Daar zal het geen spijt van hebben, want ondanks de lage klassering is Zouma één van de spelers die zich aan het twijfelachtige niveau onttrekt. 

  • Competitieduels: 21 duels
  • Competitiegoals: 1 goals

4: Franck Kessié
Vorig seizoen was Franck Kessié één van de steunpilaren bij het verrassend presterende Atalanta. AC Milan, dat in de zomer een nieuwe eigenaar kreeg en grof met geld aan het strooien was, haalde de Ivoriaanse middenvelder. De ploeg uit Milaan huurt de 21-jarige speler voor twee seizoenen en betaalt daarvoor acht miljoen euro. Op 1 juli 2019 verkast hij definitief naar AC Milan, dat dan nog eens twintig miljoen euro overmaakt naar Atalanta. Dit seizoen is Kessié al een absolute meerwaarde voor de ploeg uit de modestad. De middenvelder miste namelijk nog geen wedstrijd in de Serie A, daarmee is hij de enige veldspeler van AC Milan. 

  • Competitieduels: 21 duels
  • Competitiegoals: 4 goals

5: Mattia Caldara
De centrale verdediger komt uit de jeugd van Atalanta en werd de afgelopen seizoenen verhuurd aan AC Cesena en Trapani Calcio. Vorig seizoen was zijn eerste jaargang bij Atalanta in de hoofdmacht. De verdediger viel op en Juventus besloot hem te kopen voor vijftien miljoen euro, voordat zijn prijskaartje hoger zou uitvallen. De club uit Turijn stalde Caldara echter voor de rest van dat seizoen en het huidige seizoen bij zijn oude club. Een uistekende keuze, want Caldara is momenteel bij de ploeg van Marten de Roon en Hans Hateboer sterkhouder en uitgegroeid tot één van de beste centrale verdedigers van de Serie A. 

  • Competitieduels: 17 duels
  • Competitiegoals: 3 goals

De laatste 5:
Meest teleurstellende spelers in de Eredivisie
Meest tegenvallende Nederlandse zomertransfers
Meest doelpuntrijke Europese topcompetities
Eredivisie-spelers die voor een transfer staan
Nederlandse trainers die kerst wel haalden

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner