20.02.2018 07:30

Topscorers op de flank flinke zeldzaamheid

De twee topscorers van de huidige Eredivisie-jaargang staan opvallenderwijs niet in de punt van de aanval, maar aan de zijkant. Hirving Lozano (PSV), Steven Berghuis (Feyenoord) en Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar) voeren de topscorerslijst aan met respectievelijk dertien, twaalf en elf goals.

In de afgelopen twintig jaar is de winst van de prestigieuze titel maar door één buitenspeler gewonnen: Memphis Depay. De huidige aanvaller van Olympique Lyon scoorde in de voor hem en PSV succesvolle jaargang (de Eindhovenaren werden landskampioen in 2014/2015) 22 keer. Op tweederde van de competitie ligt zowel Lozano als Berghuis niet op schema om hem te achterhalen. Als de twee aanvallers hun huidige lijn doortrekken, zullen ze rond de achttien treffers komen.

De laatste keer dat een topscorer genoeg had aan achttien doelpunten was in het seizoen 1972-1973. Destijds kroonden Willy Brokamp (MVV) en Cas Janssens (NEC) zich met achttien treffers tot topschutters in de Eredivisie. Topscorer van vorig seizoen Nicolai Jørgensen (Feyenoord) stond na 23 speelronden op veertien goals, één meer dan Lozano. In dat opzicht lijken er nog zeker mogelijkheden voor de buitenspelers om de prijs binnen te slepen. Zeker omdat de echte spitsen dit seizoen achterblijven met scoren.

In de top vijf melden een aantal spitsen zich met tien goals, waaronder Wout Weghorst (AZ). De laatste weken is de Tukker goed in vorm met twee goals in zijn laatste drie duels bij het ijzersterk draaiende AZ. Ook spitsen Klaas-Jan Huntelaar, Zakaria Labyad, Fran Sol en Bjørn Johnsen hebben net als Weghorst tien treffers gemaakt. De kans dat er een nieuwe Depay komt, is aanzienlijk.

Door: Jeffrey van der Maten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner