15.03.2018 10:00

Banega toppasser in de Champions League

Éver Banega is de speler in de Champions League die de meeste passes geeft die een teamgenoot hebben bereikt. De middenvelder van Sevilla FC troeft daarmee onder meer de spelers af van de 'passende' clubs FC Barcelona en Manchester City.

In totaal gaf de Argentijnse middenvelder 919 passes dit seizoen in het belangrijkste Europese hoofdtoernooi. Daar kwam 87% van aan bij een ploeggenoot. Met zijn passes heeft hij een belangrijk aandeel in de tactiek van Vincenzo Montella bij Sevilla. Die ploeg versloeg dinsdagavond het Manchester United van José Mourinho in de achtste finale van het miljardenbal en behoort zodoende voor het eerst in zestig jaar tot de beste acht ploegen.

Top 5 Champions League-spelers met meeste aangekomen passes:

  1. Banega (Sevilla): 797 passes
  2. Busquets (Barcelona): 688 passes
  3. Verratti (PSG): 680 passes
  4. Otamendi (Man City): 604 passes
  5. Rakitić (Barcelona): 563 passes

In de top vijf is de aanwezigheid van Nicolás Otamendi enigszins opvallend, hij is namelijk de enige verdediger in de lijst. De overige spelers zijn allemaal middenvelders. Net buiten de top vijf staat John Stones, ploeggenoot van Otamendi bij Manchester City en eveneens verdediger. Het is het type voetbal wat Citizens-trainer Pep Guardiola graag ziet: opbouwende verdedigers.

Celtic-aanvoerder beste zuiverheid in passing
Van de spelers die meer dan driehonderd passes gaven dit seizoen deden een hoop spelers het beter dan Banega, qua percentage. Celtic-aanvoerder Scott Brown zag namelijk 97% van zijn passes (347 van de 358) bij een medespeler aankomen. Er zijn een aantal spelers die zelfs een percentage van honderd procent halen, waaronder Michel Vorm. Zij speelden echter allemaal maar één wedstrijd en gaven allemaal niet meer dan dertig passes.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner