16.03.2018 13:41

EL-loting: Dost naar Madrid, Salzburg jaagt op Ajax

De laatste acht ploegen in de Europa League-loting zijn vrijdagmiddag aan elkaar gekoppeld voor de kwartfinales. RB Salzburg jaagt op een record van Ajax, Dost naar Madrid en RB Leipzig blijft zich ontwikkelen.

Arsenal - CSKA Moskou
Na de schifting van donderdagavond in de achtste finales, bleven er nog acht ploegen uit acht verschillende landen over voor de kwartfinales. Dit gebeurde voor het laatst in het seizoen 2004/2005, toen CSKA Moskou (Rusland) de winnaar werd. Deze ploeg is ook deze jaargang de laatste Russische ploeg en zal moeten afrekenen met Arsenal.

De Engelsen en Russen kwamen elkaar eerder tegen in de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2006/2007. Toen werd het in Londen 0-0, terwijl CSKA in Moskou de thuiswedstrijd met 1-0 won.

RB Leipzig - Olympique Marseille
De stormachtige ontwikkeling van RB Leipzig kent een volgend hoofdstuk in de Europa League. De club werd in 2009 opgericht en kwam dit seizoen al uit in de Champions League. Na de derde plaats in de groepsfase achter Beşiktaş en FC Porto, werden SSC Napoli en Zenit St. Petersburg al razend knap uitgeschakeld.

Olympique Marseille is vooral sterk in thuiswedstrijden. Alleen een RB-ploeg, die uit Salzburg, wist Marseille van winnen af te houden in het Vélodrome (0-0). Olympique Marseille startte in de groepsfase van de Europa League en eindigde in Groep I achter RB Salzburg.

Atlético Madrid - Sporting CP
Bas Dost gaat met Sporting naar een van de favorieten voor de winst van de Europa League. Atlético Madrid won met trainer Diego Simeone de prijs al in 2010 en 2012. De Madrilenen begonnen het seizoen in de groepsfase van de Champions League en kwamen vervolgens met enkel overwinningen tot de kwartfinales. FC Kopenhagen (4-1 en 1-0) en Lokomotiv Moskou (3-0 en 5-1) werden overtuigend aan de kant gezet.

Sporting CP had het wat lastiger met de tegenstanders. Viktoria Plzeň werd pas na verlenging uitgeschakeld, mede doordat Dost in de slotminuten een strafschop miste. In de ronde daarvoor had het met FK Astana niet de zwaarste loting en ging de ploeg via een 3-3 en 3-1 zege een ronde verder.

Lazio Roma - RB Salzburg
Van de spelers die nog in het toernooi zitten, maakte Lazio-spits Ciro Immobile de meeste doelpunten: zes stuks. Een daarvan maakte Immobile tegen Vitesse in de groepsfase van de Europa League. Dat was ook meteen het enige uitdoelpunt van hem deze campagne, alle overige doelpunten maakte hij in het eigen stadion.

RB Salzburg jaagt op een record van Ajax, namelijk die van de meeste achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen in Europa. De ploeg van trainer Marco Rose staat op negentien wedstrijden, het jonge Ajax kwam tussen 1994 en 1996 tot 21 wedstrijden. Als Salzburg ongeslagen blijft tegen Lazio, komt het op gelijke hoogte met het record van Ajax.


Klik hier of op de afbeelding om naar de wereldwijde clubs van RB te gaan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner