17.03.2018 10:52

Jupiler League-kampioen mogelijk zwakste in vijf jaar

In plaats van dat de bovenste ploegen in de Jupiler League de overwinningen aan elkaar rijgen, worden de punten steeds weer verspeeld. NEC kwam vrijdagavond niet verder dan 1-1 tegen SC Cambuur, wat Jong Ajax koploper maakt. Trekken de clubs dit slippertjesfestival door, wordt de kampioen de slechtste in de afgelopen vijf jaar.

Lijstaanvoerder Jong Ajax behaalde reeds 61 punten uit dertig duels. Mocht het de huidige lijn doortrekken, komt de Amsterdamse beloftenploeg na 38 wedstrijden op 77 punten. Sinds de herinvoering van twintig clubs in de Jupiler League (2013/2014) is dat puntenaantal steeds overschreden.

Monopolie
Willem II was de eerste ploeg die sinds de herinvoering kampioen werd. De Tilburgers behaalden 79 punten. Het daaropvolgende seizoen greep NEC de monopolie in de Jupiler League door met 101 punten de beste kampioen ooit te worden. In het seizoen 2015/2016 werd Sparta Rotterdam kampioen met 79 punten. Opnieuw meer punten dan de verwachte uitkomst van Jong Ajax, terwijl de Rotterdammers twee duels minder speelden. Dit kwam doordat FC Twente door de financiële malheur genoodzaakt was Jong Twente terug te trekken.

Niet kansloos
Afgelopen seizoen behaalde kampioen VVV-Venlo tachtig punten, waardoor de Venlonaren promoveerden naar de Eredivisie. Overigens is ook NEC dit seizoen nog niet kansloos voor de titel, het behaalde slechts één punt minder dan de Amsterdammers. De Ajacieden mogen echter niet promoveren, dus is een tweede plaats voor de Nijmegenaren genoeg om terug te keren in de Eredivisie.   

Dan moet het wel beter in het Goffert Stadion. Sinds de aanstelling van Pepijn Lijnders, die Adrie Bogers in de winterstop verving, gaat het zelfs slechter. Lijnders behaalde sinds zijn aanstelling gemiddeld 1,67 punt, onder Bogers had NEC een moyenne van 2,2 punten. Had het die lijn doorgetrokken, was het op 84 punten uitgekomen en was het dus niet de slechtste kampioen in vijf jaar geworden.  

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner