20.03.2018 09:45

Ingezoomd op: redder Korkut laat Stuttgart floreren

Na de 0-2 thuisnederlaag in januari tegen Schalke 04 was de maat vol voor de clubleiding van VfB Stuttgart. Trainer Hannes Wolf werd ontslagen en Tayfun Korkut werd aangesteld als nieuwe oefenmeester, met als doelstelling om de onderste regionen zo snel mogelijk te verlaten. In die missie is de 43-jarige Duitser meer dan geslaagd.

Geweldige reeks
Sinds zijn aanstelling bij Stuttgart op 29 januari van dit jaar is er namelijk slechts één ploeg die beter presteert dan Die Schwaben, al is dat slechts op doelsaldo. Want Borussia Dortmund pakte net als Stuttgart in de afgelopen zeven Bundesliga-wedstrijden zeventien punten. Het doelsaldo van Die Borussen is één treffer beter (plus zes om plus vijf). Onder leiding van Korkut verloor Stuttgart zelfs nog niet: vijfmaal stapte het met een zege van het veld, twee keer met een gelijkspel. Ter vergelijking: in de eerste twintig wedstrijden onder Wolf werd er maar zes keer gewonnen. 

Best presterende teams in de Bundesliga sinds aanstelling Korkut bij Stuttgart (29 januari):

  1. Dortmund - 17 punten, doelsaldo +6
  2. Stuttgart - 17 punten, doelsaldo +5
  3. Bayern - 16 punten, doelsaldo +13
  4. Werder - 16 punten, doelsaldo +7
  5. Schalke - 15 punten, doelsaldo +4

De zeven wedstrijden onder Korkut bij Stuttgart:

Europees voetbal?
De uitstekende reeks van Stuttgart heeft ervoor gezorgd dat de ploeg een aantal plaatsen is geklommen op de ranglijst. Na de zeperd tegen Schalke 04 stond de ploeg op plaats veertien, met slechts drie punten verschil met de eerste ploeg in de degradatiezone. Zeven wedstrijden later is de ploeg uit de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg opgeklommen naar plaats acht. De degradatiezone is allang geen gevaar meer voor Stuttgart.

Sterker nog, de achterstand op RB Leipzig (klik voor alle Red Bull-teams wereldwijd), de ploeg die zesde staat en afstevent op Europees voetbal, bedraagt nog maar zes punten. Mogelijk wacht er nog een verrassend heerlijk slot voor Stuttgart in de laatste zeven wedstrijden. Afgelopen weekend vierde de ploeg nog feest vanwege de driepunter, op bezoek bij SC Freiburg (1-2). 

Defensieve zekerheid
De huidige achtste plaats op de ranglijst is ver boven verwachting, daar Stuttgart vorig seizoen nog kampioen van de 2. Bundesliga werd. Er werd gegokt op een zwaar seizoen, maar de resultaten onder Wolf waren alsnog te pover. Daarom werd Korkut, die tussen december 2013 en april 2015 zijn eerste klus als hoofdtrainer uitvoerde bij Hannover 96, aangesteld. De voormalig Turks international sleutelde vooral aan de defensie bij Stuttgart, wat ervoor zorgde dat zijn ploeg amper nog tegengoals kreeg. In de laatste zeven wedstrijden incasseerde doelman Ron-Robert Zieler slechts vier treffers, dat is minder dan elke andere Budesliga-ploeg.

Gemiddelde tegendoelpunten en punten per wedstrijd Korkut vs. Wolfs:

  • Gemiddelde tegendoelpunten Korkut: 0,6 goals
  • Gemiddelde punten per duel Korkut: 2,43 punten
     
  • Gemiddelde tegendoelpunten Wolf: 1,3 goals
  • Gemiddelde punten per duel Wolf: 1 punt 

Kantje boord bij Leverkusen
Toen Stuttgart vorig seizoen richting het kampioenschap in de 2. Bundesliga koerste, was Korkut hoofdtrainer van Bayer Leverkusen. Ook daar werd hij aangesteld als interim, destijds met als doelstelling om Europees voetbal te halen. Korkut werd elf wedstrijden voor het einde trainer in Leverkusen, toen Roger Schmidt na de pak slaag tegen Borussia Dortmund (6-2) aan de kant werd gezet. Onder leiding van Korkut ging het echter niet beter. Integendeel, want waar het bij aanvang van zijn Leverkusen-periode nog zeven punten van de degradatiestreep was verwijderd, eindigde Vicekusen op slechts vier punten van de bevreesde zone. Zijn huidige prestaties bij Stuttgart doen het vorige, teleurstellende seizoen vergeten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner