22.03.2018 11:00

Oranje verloor deze eeuw nog niet van Engeland

Ronald Koeman staat voor zijn debuut als bondscoach van Oranje, vrijdag neemt de ploeg het op tegen Engeland. Deze eeuw speelde het Nederlands elftal zeven interlands tegen de Engelse nationale ploeg. Nooit was het Wereldkampioenschap of het Europees Kampioenschap het decor, noch de kwalificaties. Sinds 2000 waren enkel oefeninterlands het strijdtoneel voor Oranje en Engeland. Hier een terugblik op die zeven duels. Opvallend: Oranje verloor sinds 2000 nog niet van Engeland. 

2016: Engeland - Nederland
Oranje zat precies twee jaar geleden al niet in haar beste fase. De ploeg was een paar maanden daarvoor kansloos uitgeschakeld voor het EK 2016 in Frankrijk, door vierde te worden in de kwalificatiepoule achter Tsjechië, IJsland en Turkije. De ploeg van Danny Blind oefende in maart 2016 tegen Engeland en bouwde langzaam aan een nieuwe ploeg. Hoewel Jamie Vardy de score opende, speelde basisdebutant Vincent Janssen in de tweede helft een belangrijke rol. De spits versierde en maakte een penalty en gaf de assist op de winnende treffer van Luciano Narsingh. Oranje won met 1-2

2012: Engeland - Nederland
In februari van 2012 leek Oranje op Wembley af te stevenen op een relatief eenvoudige zege. Via Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar was het in een kwartier na rust uitgelopen naar een 0-2 voorsprong. Vijf minuten voor tijd rechtte Engeland plotseling de rug en door treffers van Gary Cahill en Ashley Young stond het 2-2. In blessuretijd bezorgde Robben Oranje alsnog de zege, door van eigen helft het hele veld over te steken en op fraaie wijze Engeland-doelman Joe Hart hart te verslaan met een tegendraadse schuiver.

2009: Nederland - Engeland
De laatste keer dat Oranje Engeland in eigen huis trof was in augustus van 2009 in de Amsterdam ArenA. Het Nederlands elftal stond destijds onder leiding van Bert van Marwijk, terwijl de Engelsen gecoacht werden door de Italiaanse legende Fabio Capello. Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart schoten Oranje voor rust naar 2-0, maar goaltjesdief Jermain Defoe hielp Engeland langszij te komen: 2-2

2006: Nederland - Engeland
Henk Timmer keepte in totaal zeven interlands voor Oranje. Het oefenduel met Engeland in november 2006 was er daar één van. De voormalig sluitpost van Feyenoord incasseerde een treffer van Wayne Rooney en werd in de rust naar de kant gehaald. In de tweede helft hield Maarten Stekelenburg wel zijn doel schoon, tijdens zijn derde interland voor Oranje. Bovendien scoorde Rafael van der Vaart vlak voor tijd de 1-1, wat eveneens de eindstand was.

2005: Engeland - Nederland
Het duel tussen Engeland en het Nederlands elftal van februari 2005 stond in teken van anti-racisme. Thierry Henry maakte in samenwerking met Nike het welbekende zwart-witte polsbandje in de anti-racismecampagne. Aanvullend op die polsbandjes speelden meerdere nationale elftallen in een zwart-wit tenue. Zo ook Oranje in een uitverkocht Villa Park in Birmingham, met op de mouwen van het shirt de tekst 'Stand up, Speak up' om racisme uit het voetbal te doen laten verdwijnen. Het duel was ook het debuut van vrije trappen-koning Uğur Yıldırım, zijn enige interland ooit. Engeland en Oranje scoorden niet: 0-0.

2002: Nederland - Engeland
Oranje liep het WK van 2002 mis, waardoor de ploeg ging bouwen aan een nieuwe ploeg. Dat deed het met bondscoach Dick Advocaat. In een verkapt 4-4-2 speelde het Nederlands elftal met Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert in de aanval. Laatstgenoemde was de maker van de openingstreffer. Winnen deed Oranje uiteindelijk niet, want de ploeg van onder meer Rio Ferdinand, Gary Neville, Steven Gerrard, Frank Lampard en David Beckham kwam terug via Darius Vassell: 1-1 was de eindstand.

2001: Engeland - Nederland
De eerste keer dat Engeland en Oranje elkaar troffen deze eeuw was in augustus 2001. Op White Hart Lane won Oranje, dat destijds Louis van Gaal als bondscoach had, met 0-2. Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy waren de doelpuntenmakers namens het Nederlands elftal. 


Klik op bovenstaande afbeelding om naar het artikel 'Ajax en Feyenoord in top 30 met meeste bezoekers' te lezen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner