23.03.2018 10:00

De 5: laatste debuten van voorgangers Koeman

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het debuut van bondscoach Ronald Koeman vrijdagavond tegen Engeland, blikken we terug op hoe zijn vijf voorgangers* deden. 

1: Dick Advocaat
De Kleine Generaal kende op 9 juni in Luxemburg zijn eerste tegenstander met Oranje (in zijn derde ambt) in de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland. Geen lastige opgave voor Advocaat. Dat bleek ook, want Oranje stapte met een 5-0 overwinning* van het veld in De Kuip. Vooral voor Wesley Sneijder was het destijds een geweldige avond. Hij vierde tegen Luxemburg zijn verjaardag (33), werd recordinternational (131 interlands) én scoorde. Voor Advocaat een prachtig rentree, die al tweemaal eerder bondscoach van Oranje was.

2: Danny Blind
In september 2015 leidde Blind Oranje voor de eerste keer. Het was in de thuiswedstrijd tegen IJsland tijdens de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk. Het devies was winnen want Oranje stond er belabberd voor in de groep, maar de ploeg slaagde daar niet in. Door een rode kaart van Bruno Martins Indi na ruim een half uur wist Oranje dat het een lastig verhaal zou worden. Gylfi Sigurðsson dompelde het Nederlands elftal en Blind in diepe rouwe door de enige treffer van het duel te maken: 0-1 verlies

3: Guus Hiddink
Vrijwel een jaar daarvoor was Hiddink gestart met zijn klus als bondscoach van Oranje. In het vriendschappelijke duel met Italië had hij zijn eerste kennismaking met de succesvolle groep die een paar maanden daarvoor derde was geworden in Brazilië op het WK 2014. De verwachtingen waren daarom hoog, maar Hiddink stelde flink teleur met Oranje in het San Nicola stadion in Bari. Door goals van Ciro Immobile en Daniele De Rossi en wederom een vroege rode kaart van Martins Indi werd het een matig debuut: 2-0 verlies

4: Louis van Gaal
De succesvolle bondscoach maakte van Oranje een ietwat defensieve machine dat knap derde werd op het WK in Brazilië. Daartoe werd Van Gaal enigszins gedwongen, toen hij twee jaar daarvoor voor de eerste keer met Oranje op het veld stond in een oefeninterland tegen België. De oefenmeester schrok zich rot toen hij het verschil in kwaliteit zag met de Belgen. In Brussel begon Oranje nog aardig, maar uiteindelijk liep de ploeg tegen een grote nederlaag aan. In het laatste kwartier deden Dries Mertens, Romelu Lukaku en Jan Vertonghen Oranje de das om: 4-2 verlies.

5: Bert van Marwijk
Een paar maanden nadat Oranje onder leiding van Marco van Basten op het EK 2008 in de kwartfinale na verlenging was uitgeschakeld door Rusland, oefende het opnieuw tegen de Russen. Ditmaal ging het duel niet verloren, al revancheerde de ploeg zich niet volledig. In het stadion van Lokomotiv Moskou eindigde het eerste duel onder Van Marwijk in een gelijkspel (1-1), door treffers van Robin van Persie en Konstantin Zyryanov.

De laatste 5:
Jongste Eredivisie-debutanten dit seizoen
De wereldwijde voetbalclubs van Red Bull
Meest succesvolle landen in de Premier League
Spelers onder Cocu met meeste minuten
Grootste kanshebbers op eindzege in de EL

* In deze lijst is interim-bondscoach Fred Grim niet opgenomen. 

** Alleen Dick Advocaat wist dus zijn debuut als bondscoach van Oranje te winnen van deze vijf trainers. Sterker nog, sinds de eeuwwisseling is hij de enige die dit voor elkaar kreeg. Elke andere keuzeheer stapte met een gelijkspel of nederlaag van het veld. Het Nederlands elftal kende zeven verschillende bondscoaches die sinds 2000 aan de klus begonnen. Louis van Gaal en Advocaat waren twee keer bondscoach. Dat betekent dat er negen wedstrijden zijn waarin de bondscoach debuteerde of zijn rentree maakte bij Oranje.

  • Dick Advocaat, 9 juni 2017: 5-0 tegen Luxemburg
  • Fred Grim, 28 maart 2017: 0-1 tegen Italië
  • Danny Blind, 3 september 2015: 0-1 tegen IJsland
  • Guus Hiddink, 4 september 2014: 0-2 tegen Italië
  • Louis van Gaal, 15 augustus 2012: 2-4 tegen België
  • Bert van Marwijk, 20 augustus 2008: 1-1 tegen Rusland
  • Marco van Basten, 18 augustus 2004: 2-2 tegen Zweden
  • Dick Advocaat, 13 februari 2002: 1-1 tegen Engeland
  • Louis van Gaal, 2 september 2000: 2-2 tegen Ierland


Bekijk hier de resultaten van Oranje tegen Engeland deze eeuw:

Bekijk hier de resultaten van Oranje tegen Engeland deze eeuw:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner